Hirdetés

Felsőoktatási szakképzésre jelentkeztetek idén? Mutatjuk, hogyan kalkulálhattok a pontjaitokkal.

2 perc olvasás
Felsőoktatási szakképzésre jelentkeztetek idén? Mutatjuk, hogyan kalkulálhattok a pontjaitokkal.

A felsőoktatási szakképzéseken – az alap- és osztatlan szakokkal ellentétben – nem két, hanem három módszerrel is kiszámíthatjátok, hány pontotok van.

Hirdetés
  • Vagy a tanulmányi pontokat duplázzátok,
  • vagy a tanulmányi és az érettségi pontokat adjátok össze,
  • vagy az érettségi pontokat kétszerezitek meg

– ezt a három módszert használhatjátok, ha valamelyik felsőoktatási szakképzésre szeretnétek bekerülni.

Egy kis emlékeztető: a tanulmányi pontokat az érettségi átlageredménye és a középiskolai jegyek alapján kapjátok meg. Először össze kell adnotok a következő öt tárgy utolsó két (tanult) évfolyam év végi jegyeit: magyar nyelv és irodalom (évenként a két osztályzat átlaga), történelem, matek, idegen nyelv, természettudományos tárgy. Az így megkapott pontszámot meg kell szorozni kettővel (ez maximum 100 pont lehet).

Ezután elő kell vennetek az érettségi bizonyítványt, és az abban szereplő százalékos eredmények átlagát kell kiszámolnotok. Ez is maximum 100 pont lehet. Ha a középiskolai jegyekért és az érettségi átlageredményéért járó pontokat összeadjátok, meg is kapjátok a tanulmányi pontszámotokat.

Hirdetés

Az érettségi pontszámot másképp kapjátok meg: ezt az adott szak kötelező/választható két tárgy százalékos eredménye határozza meg. Egyszerűen össze kell adnotok a két vizsga százalékos eredményét, így maximum 200 pontot kaphattok.

A felsőoktatási szakképzésen egyébként nem kötelező az emelt szintű érettségi, és a minimumponthatár is alacsonyabb, mint az alapszakokon: 240 pontnál húzták meg a határt (ezt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de az egyéb pluszpontok nélkül kell elérni). További részleteket a felvételi tájékoztatóban találtok.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!