Hirdetés

Felsőoktatási szakképzésre jelentkeztetek? Háromféleképpen kalkulálhattok a pontjaitokkal

2 perc olvasás
Felsőoktatási szakképzésre jelentkeztetek? Háromféleképpen kalkulálhattok a pontjaitokkal

Összeszedtük, milyen pontszámítási szabályokra számíthattok ezeken a képzéseken.

Ha felsőoktatási szakképzésre jelentkeztetek, akkor jó, ha tudjátok, hogy ezeken a szakokon a felvételi összpontszámot háromféleképpen lehet kiszámítani: 

  • tanulmányi pontok (maximum 200 pont) kétszerezése + többletpontok (maximum 100 pont) = maximum 500 pont
  • tanulmányi pontok (maximum 200 pont) + érettségi pontok (maximum 200 pont) + többletpontok (maximum 100 pont) = maximum 500 pont
  • érettségi pontok (maximum 200 pont) kétszerezése + többletpontok (maximum 100 pont) = maximum 500 pont

Fontos, hogy a felsorolt lehetőségek közül nem ti döntitek el, melyiket módszert szeretnétek alkalmazni, automatikusan a számotokra legelőnyösebb módon fogják számolni a pontjaitokat.

Hirdetés

Azt azonban ne felejtsétek el hogy felsőoktatási szakképzésre csak akkor kerülhettek be, ha az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszámotok eléri a 240 pontot, és eléritek az adott képzésen – az intézmények által megadott kapacitásszám és a jelentkezők számának függvényében – 2021. július 22-én meghúzott ponthatárt.

Továbbtanuláshoz is jól jöhet

Bár diploma nem jár az elvégzett négy féléves képzésért, viszont felsőfokú szakképzettséget igazoló oklevelet kaptok a sikeres záróvizsga után, így előny, hogy nem kell évet halasztanotok. Arról nem is beszélve, hogy ha felsőoktatási szakképzés elvégzése után azonos képzési terület szakjára jelentkeztek, és a pontszámítás nem az oklevélből történik, 32 többletpontot kaphattok. Arról, hogy mi mindenért kaphattok még pluszpontokat, itt írtunk korábban.

A 2021-es felvételiről szóló cikkeinket itt olvashatjátok.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!