Hirdetés

Fel kell tölteni a nyelvvizsgát a felvételihez?

3 perc olvasás
Fel kell tölteni a nyelvvizsgát a felvételihez?

Megmutatjuk, hogy ellenőrzik a felsőoktatási felvételin a megadott nyelvvizsgánkról, hogy valódi-e.

Hirdetés

A felsőoktatási jelentkezéskor nem kell feltölteni a Felvi.hu rendszerébe az államilag elismert vagy külföldi, de honosított nyelvvizsga-bizonyítványt (ha azt 2003 óta szereztük), csak a nyelvvizsga-bizonyítvány vagy a honosító határozat adatait kell megadni. Ilyenek, hogy milyen nyelven szereztük és milyen szinten, milyen típusú, a dokumentum száma és a kiállítás dátuma. Azért nem kell feltölteni, mert egy központi, úgynevezett közhiteles nyilvántartásból kerülnek be a felvételi adatbázisába. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megadott adatok alapján a felvételik feldolgozásakor ellenőrizték a nyelvvizsga-anyakönyvek nyilvántartásából.

Hogy ez az ellenőrzés már lement-e, azt a Felvi.hu-s E-felvételi „Közhiteles nyilvántartásokból származó információk” menüpontja alatt tudod megnézni. Egy táblázatot fogsz itt látni, aminek az utolsó oszlopa, a lényeg, amely „Hitelesítés státusza” néven fut. Itt értelemszerűen hitelesített, nem hiteles, hiányos vagy hibás adat, illetve hitelesítésre vár státuszok lehetnek. Az elsővel már nincs több teendő, „felírták” a pluszpontot, a másodikkal viszont logikusan gond van. Annak, hogy valamiért nem találták meg az általad megadott adatokat a nyilvántartásban, több oka is lehet, akár olyan prózai is, hogy közben megváltozott a felvételiző neve (mondjuk megházasodott).

Ebben az esetben viszont már neked kell külön feltöltened a nyelvvizsgát.

Erre a Dokumentumok menüpont alatt a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázat alatti „Új dokumentum csatolása” gombbal van lehetőség. Ezután a feltöltött nyelvvizsgát is megvizsgálják és ha stimmel, ugyanúgy figyelembe veszik, ahogy a 2003 előtti nyelvvizsgákat is. A hiányos vagy hibás adatok esetén ugyanezt kell tenni, a hitelesítésre váróknál pedig még egy kis türelemre lesz szükség.

Mit tegyek, ha már a jelentkezési határidő után lett meg a nyelvvizsgám?

Hirdetés

Ebben az esetben – ahogyan akkor is, ha korábban elfelejtetted megadni – a fent már leírt adatokat ugyanúgy a Közhiteles nyilvántartásokból származó információk menüpontban, a táblázat alatti „Új hozzáadása” gombra kattintva kattintva kell megadni. Magyarul ebben az esetben nem kell külön feltöltened. Ha az emelt szintű nyelvi érettségidért jár nyelvvizsga – vagy például külföldi végzettségért –, akkor az ezekkel kapcsolatos információk nem itt jelennek meg. Magukat a dokumentumokat értelemszerűen a Dokumentumok fül alatt, az érte kapható pluszpontokat pedig a Többletpontok menüpont alatt tudod megnézni.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!