Sok a tanulnivalótok a ZH-k és a vizsgaidőszak miatt? Csak pár napotok van egy-egy beadandó megírására? Egy olyan népszerű technikát mutatunk, amivel rövidebb idő alatt több munkát végezhettek el, és közben sikerélményeket is szerezhettek.

hirdetés

A pomodoro módszert egy a vizsgaidőszakokkal küzdő diák, Francesco Cirillo találta fel, és az általa használt paradicsom formájú konyhai időzítőről nevezte el. A technika lényege egyrészt az, hogy a tennivalókat – legyen az egy vizsgára való tanulás, a szakirodalom olvasása vagy egy beadandó megírása – kisebb feladatokra bontsátok le, és osszátok be előre az egész napra. A másik pedig az, hogy a zavaró tényezők nélküli, intenzív munkával töltött szakaszokban rövidebb idő alatt több munkát végezzetek el.

Ugyanis ha a Pomodoro technikát alkalmazzátok, a tanulással töltött időtöket 25 perces egységekre (pomodorókra) kell osztanotok – ezek alatt csak a munkára szabad koncentrálnotok, nem csekkkolhatjátok az e-mailjeiteket vagy a Facebookot. A pomodorók között 5 perces szünetet kell tartani, négy pomodoró után pedig 20-30 percig pihenhettek.

Persze az időintervallumokat a saját igényeitekhez alakíthatjátok, de csak bizonyos keretek között. A 25 perces szabály oka ugyanis az, hogy eddig képes az agy fókuszált munkát végezni. Fontos, hogy a pihenőidőt is betartsátok, különben egy idő elteltével nem tudtok majd tényleg intenzíven koncentrálni a 25 perces szakaszok alatt. Már a nap elején határozzátok meg, egy feladatra hány pomodorót szántok, ha pedig végeztetek, pipáljátok ki a listában.

Ha a papír-ceruza és az óra vagy a telefon időzítője helyett inkább egy mobilos alkalmazást használnátok, próbáljátok ki a PomoDone nevű appot, amellyel nemcsak az időt mérhetitek, hanem a feladatokat is menedzselhetitek, vagy átvehetitek őket különböző feladatkezelő alkalmazásokból, például az Evernote-ból, a Google Tasksból vagy a Trellóból. Az ingyenes appot Androidra innen, iOS-ra pedig innen tölthetitek le.

hirdetés

Forrás: Eduline