Hirdetés

Ezekre az ösztöndíjakra akkor pályázhattok, ha idén kezditek az egyetemet

Rendszeres szociális ösztöndíj, rendkívüli szociális ösztöndíj, alaptámogatás, Bursa Hungarica, Út a diplomához – összegyűjtöttük, hogy milyen ösztöndíjakra pályázhattok szociális alapon, és ezekkel mekkora támogatást szerezhettek.

Hirdetés

Rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíj

Szociális alapon rendszeres, illetve rendkívüli szociális ösztöndíjat lehet igényelni. Az előbbire azok a rászoruló hallgatók – fogyatékkal élők, hátrányos helyzetűek, halmozottan hátrányos helyzetűek, családfenntartók, nagycsaládosok, félárvák, esetleg árvák – jogosultak, akik állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésen vesznek részt. Ha váratlan esemény – baleset vagy állás elvesztése – miatt romlik a szociális helyzetetek, akkor rendkívüli szociális ösztöndíjra pályázhatok.

A rendszeres szociális ösztöndíjra félévente kell pályázni, és havonta utalják, a rendkívüli ösztöndíj viszont egyszeri juttatás, ahol a kérelmeket havonta bírálják el. Ezeknek az ösztöndíjaknak az összege, és a pályázat leadása felsőoktatási intézményenként eltérő lehet, ezért további információkkal kapcsolatban érdemes felkeresni az adott egyetemet vagy főiskolát.

Alaptámogatás

Az alaptámogatás egy egyszeri juttatás, amit a rászoruló állami ösztöndíjas hallgatók – fogyatékossággal élők, hátrányos helyzetűek, halmozottan hátrányos helyzetűek, családfenntartók, nagycsaládosok, árvák és félárvák – pályázhatnak meg az első félévre való beiratkozáskor.

Az első alapképzés megkezdésekor egyszeri 59 500 Ft-os, az első mesterképzés elkezdésekor pedig 89 250 Ft-os ösztöndíj nyerhető el.

Bursa Hungarica

Ezt pályázatot minden évben ősszel írják ki, és azok a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákok pályázhatnak rá, akik főiskolára, egyetemre járnak, vagy a következő tanévben szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat. Az utóbbiak csak akkor kapják meg a támogatást, ha bekerülnek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ez az ösztöndíj egy tanévévre – vagyis tíz hónapra – szól.

Az ösztöndíj nagysága minden évben a rendelkezésre álló pénzügyi kerettől és a jelentkezők számától függ. A 2019/2020-as tanév második, illetve a 2020/2021-es tanév első félévére vonatkozóan a pályázat benyújtásának a határideje 2019. november 5.

Út a diplomához

Az Útravaló Ösztöndíjprogram Út a diplomához ösztöndíj- és önköltség-támogatási programra a nehéz szociális helyzetben élők – kiemelten roma hallgatók – pályázhatnak, akik ösztöndíj támogatásra vagy önköltség-támogatásra szorulnak. Cél az esélyegyenlőség javítása, és a felsőfokú végzettséghez jutás támogatása.

A támogatásnak két típusa van: az „A” komponens keretében 150 ezer forint/félév vissza nem térítendő, szabadon felhasználható támogatás igényelhető, míg a „B” kategóriában a hallgatók az önköltség finanszírozását kérhetik, aminek a mértéke nem haladhatja meg félévente a 400 ezer forintos összeget.

A 2019. szeptember 1-től 2020. június 30-ig tartó időszakra vonatkozó pályázat benyújtásának a határideje 2019. szeptember 30.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!