Vége az érettségiknek, a felvételi is hamarosan lezárul már csak a ponthatárok vannak hátra. Hamarosan azonban jön egy újabb fontos jelentkezési időszak: a kollégiumi. Összeszedtük, milyen adatokra, dokumentumokra lesz szükségetek a jelentkezéshez.

A kollégiumi férőhelyeket általában szociális alapon osztják ki: van, ahol csak államilag az támogatott hallgatók, és olyan is van, ahol önköltséges formában tanulók is kaphatnak szállást. Ezen felül több olyan egyetem is van, ahol az elsőéveseknek nagyobb eséllyel biztosítanak férőhelyeket. Arról, hogy mennyiért kaphattok kollégiumi férőhelyet fővárosi kollégiumi szobában, bővebben itt olvashattok.

A tanulmányi eredmény is számít

Első körben szükségetek lesz az érettségi bizonyítványotokra, hiszen a legtöbb helyen nézik a tanulmányi eredményeket.

Jövedelemigazolás

Ezen felül fontos, hogy a szüleitek jövedelemigazolását is beszerezzétek, ügyelve arra, hogy három hónapnál nem régebbi iratokat csatoljatok. Érdemes odafigyelni a dátumokra, ugyanis van, ahol ennél is frissebb dokumentumokat kérnek. Ezért érdemes ellenőrizni a kollégiumi pályázati szabályzatot azon az egyetemen, ahova jelentkeztetek.

Tanulói jogviszony

Ha van eltartott a családban, tehát mondjuk van egy kiskorú testvér, aki iskolába jár, akkor szükség lesz az ő tanulói jogviszonyát igazoló papírra is.

Bejelentett lakhely

Ami még döntő lehet, az az egyetem-lakhely távolság. Ezt is igazolni kell papírokkal, bejelentett állandó lakcímmel.

Hátrányos helyzet

Ha van, akkor mellékelni kell a hátrányos helyzetet igazoló papírokat is, hiszen azok is pontot érnek a kollégiumi felvételin.

Amint megkezdődik a jelentkezés, az adott egyetem közzéteszi a kollégiumi jelentkezési szabályokat, abból mindent megtudhattok, de addig is érdemes néhány dolgot beszerezni. Minél előbb megvannak a hivatalos dokumentumok, annál jóbb, hiszen így a későbbiekben már nem kell ezek miatt aggódnotok.

Forrás: Eduline