Az emelt szintű érettségi jövőre felvételi követelmény lesz – néhány kivételével – minden szakon. Sok képzési területen, képzésen lesz ez a követelmény teljesen új szabály a felvételizők számára. Összegyűjtöttük, hol nem volt szükség emelt szintű érettségire, egészen mostanáig.

hirdetés

Megközelítőleg negyven volt azoknak a szakoknak a száma, ahová eddig is felvételi követelmény volt az emelt szintű érettségi, ez a szám azonban 2020-tól megsokszorozódik, ugyanis a legtöbb szakra csak emelt szintű érettségivel lehet majd bekerülni – ez néhány hete vált biztossá a felvételi rendelet módosításának megjelenésével. Azóta kiderült az is, hogy Irány az egyetem 2020! elnevezéssel ingyenes felkészítő programot is indítanak az érettségizők számára. A heti kétórás, csoportos felkészítők 2020. január második hetében kezdődnek, és április 30-ig tartanak majd.

Még a tavalyi felvételi követelmények szerint emelt szintű érettségi nélkül is be lehetett jutni informatikai, pedagógusi, sport és művészeti szakokra. Egy-egy képzés kivételével nem kellett emelt szintű érettségi a gazdaságtudományi, műszaki, jogi, államtudományi, természettudományi és agrár területek szakjaira sem. A tanulmányi területek közül mindössze három típusúnál volt egységes felvételi követelmény az emelt szintű érettségi: az orvosi (ahol két vizsgatárgyból is), a bölcsészettudományi, valamint a társadalomtudományi képzéseken.

A 2020-as felvételire vonatkozó tájékoztatóban azonban jól látszik: minden képzési terület külön-külön megszabja felvételi követelményként az emelt szintű érettségi vizsga teljesítését. A részletes tájékoztató, amely tartalmazza felsőoktatási képzéseket és a részletes pontszámítási szabályokat várhatóan december 19-20. körül jelenik majd meg.

A kivételek

Azokon a képzéseken azonban, amelyeken a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga alapján állapítják meg, nem kell teljesítenetek ezt a követelményt. Ilyen például az edző alapképzési szak, a művészet és művészetközvetítés képzési terület szakjai, illetve azok a kétszakos osztatlan tanár szakok, amelyeknél csak gyakorlati vizsga van – ezekről bővebben itt olvashattok.

hirdetés

Jár a többletpont?

Jó hír, hogy bár alapvető felvételi követelményről van szó, a többletpontot ugyanúgy megkaphatjátok érte a vizsgáért, mint eddig. Ha sikerül minimum 45 százalékot elérnetek a vizsgán, és számít is a szakotokhoz az a tárgy, amiből vizsgáztok, megkaphatjátok az 50 pluszpontot. Összességében az emelt szintű vizsgáért egyébként továbbra is maximum 100 többletpontot lehet szerezni. A pontozási szabályokról még többet itt olvashattok.

Itt tudjátok kideríteni, hogy a kiszemelt szakotokhoz milyen tárgyból kell emelt szintűznötök.

Forrás: Eduline