Ha OKJ-s képzésen folytatnátok a tanulmányaitokat, van néhány szabály, amit feltétlenül tudnotok kell, mielőtt belevágnátok a képzésbe. Milyen előfeltétele van a szakképzéseknek és honnan tudhatjátok meg, mi vonatkozik rátok?

hirdetés

Ha szeretnétek szakképzési rendszerben tanulni, akkor fontos, hogy tudjátok, az általatok választott képzésnek milyen tanulmányi előfeltételei vannak. Arról már többször írtunk, hogy nem minden képzéshez kell érettségi, ezzel szemben vannak olyan tanfolyamok is, ahol kérik a középiskolai bizonyítványt.

Az OKJ-s képzéseknek 12 szintje van. Ezek közül vannak olyanok, amiket általános végzettséggel, csak érettségivel vagy diplomával lehet elkezdeni. A 21-es számú képzések befejezett iskolai végzettséget nem igényelnek, a 31-es, 32-es, 33-as, 34-es és 35-ös számmal kezdődő képzések előfeltétele pedig alapfokú iskolai végzettség vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciák.

hirdetés

A következő szint a középfokú képzés elvégzéséhez, érettségi végzettséghez kötött szakképzések listája, ide tartoznak az 51-es, 52-es, 53-as, 54-es és 55-ös számmal kezdődő képzések.
A legmagasabb, vagyis a 62-es szint pedig a felsőfokú végzettséghez kötött szakképesítéseket jelöli.

Forrás: Eduline