Hirdetés

Ezeken az egyetemi képzéseken húzták a legalacsonyabb ponthatárokat a 2023-as felvételin

3 perc olvasás
Ezeken az egyetemi képzéseken húzták a legalacsonyabb ponthatárokat a 2023-as felvételin

Gazdálkodási és menedzsment szak 110 pontért? Nem lehetetlen. Mutatjuk, melyik egyetemeken és milyen képzéseken voltak a legalacsonyabbak a ponthatárok a tavalyi felvételin.

Hirdetés

Míg a Budapesti Műszaki és Gazdálkodástudományi Egyetem önköltséges gazdálkodási és menedzsment képzésére 380, az ELTE-re 419, a Corvinus magyar nyelvű képzésére pedig 418 pont kellett a bekerüléshez, mindössze 110 pontra volt szükségük a 2023-as felvételin azoknak a felvételizőknek, akik az Edutus Egyetem levelező, önköltséges gazdálkodási és menedzsment képzésére jelentkeztek.

Volt azonban még ennél is alacsonyabb ponthatár a tavalyi felvételiben: a Wesley János Lelkészképző Főiskola állami ösztöndíjas, levelező környezettan képzésére csupán 108 pont kellett. Ennyit pedig akkor is össze lehet szedni, ha a jelentkező csak ketteseket szerzett a középiskolai tanulmányai alatt és az érettségin.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es felsőoktatási felvételiről
  • Megjelent a friss HVG-rangsor: ez az ország tíz legjobb egyeteme 2024-ben
  • Felvételi pontszámítás 2024: mutatjuk, melyik egyetem mire ad többletpontokat
  • Intézményi pontok, duplázás, kevesebb pont a középszintű érettségiért: mutatjuk a 2024-es felvételi pontszámítási szabályait
  • Mutatjuk, hogyan tudtok Ügyfélkaput igényelni – A jelentkezésetek hitelesítéséhez Ügyfélkapura lesz szükségetek.
  • Felvételi kisokos: mit jelentenek a képzések rövidítései?
  • Egyetemre készültök? Ezek voltak a ponthatárok a 2023-as felvételiben
  • Külföldi továbbtanulást terveztek? Erre mindenképp szükségetek lesz

Hogyan lehetséges?

A rekordalacsony pontszám úgy jöhetett össze, hogy a megváltozott felvételi rendszer már 2023-ban is érvényes szabályai szerint megszűnt a központilag meghatározott minimumponthatár. Ez alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240 és mesterképzésen 50 pont volt.

Az új szabályok szerint a minimumponthatárokról az egyetemek dönthetnek. Vannak, amik eltörölték ezt a feltételt, ezért tehát bizonyos szakokra akár 100-150 ponttal is be lehet kerülni, máshol – például a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Corvinuson is – magasabb minimumponthatárokat húztak, és egyes képzésekre lehetetlen 370-400 pont alatt bekerülni.

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!