Hirdetés

Ezekben a percekben elkezdődött a töriérettségi, közel 69 ezren vizsgáznak középszinten

3 perc olvasás
Ezekben a percekben elkezdődött a töriérettségi, közel 69 ezren vizsgáznak középszinten

Május 8-án 9 órától a történelemmel folytatódnak az érettségik. Középszinten 68 802-en, míg emelt szinten 7679 diák vizsgázik töriből.

Hirdetés

Ezekben a pillanatokban mintegy 75 ezer tanulónak osztották ki a történelem érettségit, akik idén az új 2020-as nat alapján adhatnak számot a tudásukról emelt-és középszinten. Bár a témakörök változtak, de a vizsga szerkezete ugyanaz maradt: vagyis mind emelt mind pedig középszinten két részből áll a feladatsor.

Középszinten az első részben rövid feladatokra kell válaszolni, míg a második részben esszéket kell írni. Erre összesen 180 perce lesz a vizsgázóknak a négy esszéfeladat közül kettőt választhatnak a diákok: egy egyetemes történelemre vonatkozó rövidet, és egy magyar történelemmel foglalkozó hosszút.

A választás során a diákoknak arra is figyelniük kell, hogy az egyik esszé az ókortól 1849-ig tartó időszakhoz kapcsolódjon, a másik pedig 1849 utánihoz. Hogy  melyik témákat fejtik ki részletesen, azt a feladatlapon egyértelműen jelölniük kell.

A középszintű feladatsorra az érettségizőknek összesen 180 perce lesz. Középszinten az első részre és a második részre is 50-50 pontot lehet szerezni.

Hirdetés

Emelt szinten történelemből az első részben a középszintű feladatsorhoz hasonlóan rövid, egyszerű feladatokat kell megoldani 100 perc alatt, míg a másodikban esszéket kell írni, amelyre összesen 140 perc áll az érettségizők rendelkezésére. (A 100 perc letelte után a feladatsort a felügyelő tanár összeszedi.)

Emelt szinten is van választási lehetősége a diákoknak: a hat esszéfeladat közül hármat kell kifejteniük: a középszinthez hasonlóan egy egyetemes történelemre vonatkozó rövidet, egy a magyar történelemmel kapcsolatos hosszút, és egy komplexet. Ez utóbbi esetében az ókortól napjainkig bármelyik időszakkal foglalkozhattok a megadott témákból válogatva.

Az emelt szintű érettségi első-és második része is 50-50 pontos, bár maxpontos esszéket nem olyan egyszerű írni.

Középszinten az írásbelin lehet használni kronológiai táblázat nélküli történelem atlaszt, emelt szinten a tanulók azonban csak a második résznél vehetik elő. (Az atlaszt az írásbelire az érettségizők viszik.) Ezen kívül az iskola minden teremben biztosít legalább három példányban helyesírási szótárt is.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat a történelem érettségiről itt találjátok:

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!