Ódon és nagyszabású épületek, ezeréves működés, világhírű öregdiákok – ezek az intézmények vezetik a legjobb egyetemek rangsorát.

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, a magyar egyetemek közül a Semmelweis Egyetem végzett a legjobb helyen a a londoni székhelyű Times Higher Education (THE) 2020-es világrangsorában, és további hét intézmény került fel a listára – igaz, ezek közül több rontott a helyezésén. Mely egyetemek a világ legjobbjai, kik a híres öregdiákok, és milyen kampuszokon tanulhatnak a szerencsés diákok? Mutatjuk.

hirdetés

1. University of Oxford

©

Az 1096 körül alapított, majdnem ezeréves Oxfordi Egyetem az angol nyelvterület legrégebbi, a Bolognai Egyetem után pedig a világ második legrégebbi felsőoktatási intézménye. 2017-ben majdnem 24 ezer diák tanult itt, korábban pedig Oxfordba járt – rengeteg Nobel-díjas, tudós, feltaláló és politikus mellett – R. R. Tolkien és Hugh Grant is.

2. California Institute of Technology (Caltech)

©

A kaliforniai Pasadenában, Los Angeles agglomerációjában található Caltechet 1891-ben alapították, 2018-ban a hallgatók száma 2300 körül volt. A legtöbben valószínűleg az Agymenők című sorozatból ismerik, ugyanis itt dolgozik a négy “kocka”, Sheldon, Leonard, Howard és Raj.

3. Cambridge

©

Az angol nyelvterület második, a világ negyedik legrégebbi egyeteme annak köszönheti létét, hogy az Oxfordi Egyetem tudósai összevesztek a városiakkal, és ezért egy másik helyszínen új intézményt alapítottak. Ez 1209 körül történt. 2016-ban majdnem 20 ezren tanultak itt, korábban pedig ide járt Stephen Hawking és A mindenség elmélete című filmben őt alakító Eddie Redmayne is, Emma Thompsonhoz és Rachel Weiszhez hasonlóan.

4. Stanford

©

A Caltech-hez hasonlóan a Stanfordot is 1891-ben alapították, de a maga 16-17 ezer hallgatójával jóval nagyobb annál. A San Fransisco-öbölben, a Szilícium-völgy szomszédságában található egyetemre járt például Sigourney Weaver is, John Steinbeck és Reese Witherspoon viszont nem fejezte be az itteni anulmányait.

hirdetés

5. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

©

A Massachusettsi Műszaki Egyetemet 1861-ben alapították, 2014-ben 11 500 diák járt ide. Korábban itt tanult Buzz Aldrin asztronauta és az Agymenők Howardja is, akit ezzel Sheldon állandóan csúfol. Úgy tűnik, valójában nincs oka rá.

Forrás: Eduline