Hirdetés

Ezek a legnépszerűbb államtudományi szakok a 2024-es felvételin

3 perc olvasás
Ezek a legnépszerűbb államtudományi szakok a 2024-es felvételin

2469-en jelentkeztek idén első helyen valamelyik államtudományi szakra, az összes jelentkezések száma mintegy 8 ezer volt. Mutatjuk a legnépszerűbb államtudományi szakokat.

Hirdetés


Hirdetés

Aki államtudományi képzésre jelentkezik, olyan érdekes szakok közül választhat, mint például a katonai logisztika, katonai vezető, a bűnügyi vagy éppenséggel a közigazgatás-szervezői. Az idei felvételi eljárásban az alábbi államtudományi szakokra jelentkeztek a legtöbben az első helyen:

  • Bűnügyi: 273 fő
  • Közigazgatás-szervező: 264 fő
  • Nemzetközi igazgatási: 250 fő
  • Rendészeti igazgatási: 223 fő
  • Bűnügyi igazgatási: 210 fő

Az összes jelentkezések száma pedig a következőképpen alakult a legnépszerűbb államtudományi szakokon:

  • Bűnügyi: 625
  • Közigazgatás-szervező: 988
  • Nemzetközi igazgatási: 1106
  • Rendészeti igazgatási: 818
  • Bűnügyi igazgatási: 720
Hirdetés

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy idén az Oktatási Hivatal friss statisztikáiban az nem látszik, hogy egy adott képzésre összesen hányan jelentkeztek. Csupán az első helyes jelentkezők számát tüntetik fel, azt nem, hogy egy adott szakra összesen hányan jelentkeztek, például a listájuk második, harmadik, vagy akár hatodik helyén.

Mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy a tavalyi  általános felvételi eljárásban összesen 1921 fő került be valamilyen államtudományi képzésre, a legtöbben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre.

Mekkora fizetésre számíthattok államtudományi diplomával?

Jó, ha tudjátok, hogy a Diplomás Pályakövetési Rendszer a 2019/2020-as tanévben végzett hallgatók tapasztalatain alapuló statisztikái alapján a legjobban fizető friss diplomás államtudományi terület 2022-ben a katonai infokommunikáció volt bruttó 636 ezer forintos átlagjövedelemmel, amin mindössze 17 fő végzett. A végzettek több mint 92 százaléka diplomás munkát végez, az első munkavégzésig eltelt időszak pedig kereken egy hónap.

A második legjobban fizető államtudományi terület a katonai vezető, amin már valamivel többen szereztek diplomát, összesen 30 fő végzett a 2020-as tanévben, akiknek az átlagjövedelmük bruttó 605 ezer forint. A végzettek kevesebb mint egy hónap alatt tudtak elhelyezkedni, 96 százalékuk diplomát igénylő munkakörben. Későbbi tanulmányokat mindössze az alapdiplomát megszerzők 10 százaléka folytat.

A lista harmadik helyére pedig a rendészeti igazgatási alapképzés került fel bruttó 472 ezer forintos átlagjövedelemmel. A végzettek száma ezen a képzésen 2020-ban 72 fő volt, a három felsorolt képzés közül pedig itt van a legnagyobb hajlandóság a későbbi tanulmányok folytatására. A végzettek 44 százaléka választotta, hogy a diplomája megszerzését követően valamilyen más képzésen tanul tovább.

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!