Hirdetés
Hirdetés

Ezek a legkülönlegesebb képzések? Szakok, amelyeket nem mindenki ismer

A hagyományos, valamint aktuálisan népszerű szakok mellett jelennek meg egészen új képzések, de a régóta működő szakok között is akad olyan, amelyről nem (vagy csak nagyon ritkán) hallani. Mutatunk néhány olyan szakot, amelyre talán sokan még nem is gondoltak, hogy léteznek, vagy legalább is nem tudták, hogy milyen képzést jelentenek pontosan.

Hirdetés

Esport

A videojátékok már nem csak a szabadidő részét képezik: az oktatásban is megjelentek. Gyakorlati ismerete mellett az esport képzés során az online “űzött” sportok marketingjéről, menedzsmentjéről, a különböző esport versenyek szervezéséről is tanulnak a diákok. Ahogyan korábban beszámoltunk róla: esport szakot indított többek között a brit a University of Staffordshire, a virginiai Shenandoah University és az Ohio State University is. Magyarországi megjelenésére korábban a Budapesti Corvinus Egyetemen volt példa, egyetemi kurzus formájában indítottak esport kurzust.

Azonban nem csak a felsőoktatásban, a középiskolában is tanulnak már esportot a gyerekek. Norvégiában a Garnes Vidaregaande Skule az ország első olyan állami középiskolája, ahol hivatalos tananyag lett az esport. De a magyar Sportolók Alternatív Sulija (SAS) diákjai is tanulhatnak célirányosan programozónak. Az SAS-ba járó diákok magántanulóként teljesítik a tanulmányi kötelezettségüket, képzésüket szakmailag a Magyar Esport Akadémia irányítja.

Robotika

Az autonómrendszer-informatikus mesterképzés neve önmagában elsőre talán nem sejteti egyértelműen, de az ezt a szakot végző diplomások olyan szoftverfejlesztők lesznek, akik átfogóan és naprakészen ismerik és értik a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás szakterületét, mint például a kognitív robotikai rendszerek területét is. Ilyen szakon az országban jelenleg csak az Eötvös Loránd Tudományegyetemen lehet tanulni.

Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester

Idén elindult az ország első, diplomával elismert csokoládé-, kávé- és teakészítő szakirányú továbbképzése. A Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán négy féléves jelentősen gyakorlati képzésén a hallgatók elsajátítják a csokoládé, kávé és tea gyártásának technológiájával kapcsolatos és gazdasági ismereteket.

Kriminológia

A kriminológián végzők kutatják a bűnözés, annak megjelenési formái, a bűnelkövetővé, illetve áldozattá válás, bűnmegelőzés és a büntető igazságszolgáltatás működését – írja a Felvi. A kriminálpolitika részterületein belül (például büntetőpolitika vagy bűnmegelőzés) szakértői feladatot látnak fel. Kriminológia mesterképzésre jelenleg két egyetemre lehet menni az országban: a Miskolci Egyetemre és az ELTE-re.

Hebraisztika, assziriológia

A talán sokak számára furcsán csengő nevek mint például az indológia, a hebraisztika vagy éppen az orientalisztika mind-mind például keleti, ókori és egyéb nyelvekkel és kultúrákkal foglalkozó szakok elnevezései. Alig akad olyan nyelv és kultúra, amelyből ne lenne egyetemi szak, tudományterület. A sinológia példáu Kína kutatásával, tudományos vizsgálatával foglalkozó tudományág, a bizantológia szak hallgatói pedig a bizánci birodalom történetével, népeivel, nyelvi, művelődési kérdéseivel foglalkoznak, de még folytathatnánk a felsorolást.

Csillagász, térképész

Sokan a filmek, nemzetközi hírek kapcsán hallanak csupán a csillagászok, akár térképészek munkájáról. Ezt a két természettudományi szakterületet is lehet az országban mesterképzés formájában tanulni. A csillagászat kutatói a képzés folyamán megismerik a csillagászat és az űrtan lényegi működését és összefüggéseit, a térképészet kutatói pedig elsajátítják a térképészet hagyományos és informatikai alapú megközelítésének készségeit is.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!