Hirdetés

Ezek a legjobb magyar egyetemek a világrangsor szerint

A londoni székhelyű Times Higher Education (THE) világrangsorára összesen nyolc magyar egyetem került fel. A külföldi hallgatók és oktatók arányának és a nemzetközi együttműködésben született publikációknak köszönhetően a magyar egyetemek közül a Semmelweis Egyetem kapta a legmagasabb értékelést, ezzel az egész listában 457. helyet tudva magáénak. Így alakultak tehát a magyar egyetemek a rangsoron:

Hirdetés

Első hely: Semmelweis Egyetem

Második hely: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Harmadik hely: Pécsi Tudományegyetem

Negyedik hely kategóriában: Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem

Ötödik hely kategóriában: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Szent István Egyetem

Az előző évi THE-rangsorhoz képest az látszik, több magyar egyetem is rontott a helyezésén, míg a Szent István Egyetem először került fel a listára. Az összesített rangsoron az egyetemek közül a legelső hely az Oxfordi Egyetemé – minderről bővebben itt olvashattok.

A világrangsor készítői öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket, melyek az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Az összesített rangsoron kívül – hasonló szempontok alapján – készítettek szakterületi rangsorokat is, amely a különböző tudományterületek szerint csoportosítva rangsorolja az egyetemeket. Ezek következnek most, a magyar egyetemek tekintetében.

Gazdasági és üzleti oktatás

A világ legjobb gazdasági és üzleti képzéseit nyújtó egyetemek között szerepel a Budapesti Corvinus Egyetem, amely egyetlen magyar egyetemként tudhatja magáénak a 501+-os kategóriát – a többi, helyezést elért egyetemről itt olvashattok.

Mérnöki képzések

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem a 601-800. helyen került be a legjobbak közé, így szerepelhetnek a világ legjobb mérnöki képzéseit nyújtó egyetemek között. Az idén 1008, az általános mérnöki, a villamosmérnöki, a gépészmérnöki, a repülőgépmérnöki, az építő- vagy a vegyészmérnöki területen oktató intézmény szerepel a listán – amelyről bővebben itt olvashattok.

Informatika

Melyik magyar egyetemen a legjobb az informatikaoktatás a világrangsor szerint? Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem került be a listába, mind két intézmény a 601+ kategóriában. A többi, listára bekerült egyetemről itt olvashattok.

Pszichológia

Egyetlen magyar egyetemként szerepelve a rangsoron, az Eötvös Loránd Tudományegyetem mondhatja el magáról, hogy a legjobb pszichológiai képzéseket indító egyetemek között van a világon. A pszichológiai rangsorról itt olvashattok bővebben.

Bölcsészettudomány

Hasonlóképpen a pszichológiai rangsorhoz, a bölcsészettudományi rangsorba is az Eötvös Loránd Tudományegyetem került be, egyetelen magyar egyetemként a 301-400. kategóriában. Ha érdekel titeket, melyek a legjobb bölcsészettudományi képzést adó intézmények a világrangsor szerint, itt olvashattok róla.

Társadalomtudomány

A társadalomtudományi képzéseket illetően már jóval több magyar egyetem jutott be a világrangsorra: 720 felsőoktatási intézmény közül a Budapesti Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 301-400. helyre, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet pedig a 501-600. kategóriába sorolták – a többi, bekerült egyetemről itt olvashattok.

Élettudományi képzések

821 intézmény biológiai, állatorvostudományi, agrártudományi és erdészeti, illetve sporttudományi képzései között hat magyar egyetem is szerepel a listán. A legjobb eredményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem érte el: mindkettő a 301-400. helyen végzett. A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem az 501-600. lett, a Szent Isván Egyetem pedig a 601+ kategóriába került be. Bővebben itt olvashattok erről a rangsorról.

Orvos- és egészségtudományi képzések

A legjobb orvostudományi, fogorvostudományi és egészségtudományi képzéseket rangsoroló listában a Semmelweis Egyetem a 301-400., a Pécsi Tudományegyetem a 401-500., a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem pedig az 501-600. helyet szerezte meg. Még több intézményről itt olvashattok.

Fizika

Ebben a kategóriában öt magyar egyetem is bejutott a rangsorba. A legjobb kémiai, fizikai, csillagászati, föld- és tengeri tudományi, matematikai és statisztikai képzések között szerepel (sorban) az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem (ez utóbbi két egyetem ugyanazon kategóriában). Folytatva a listát, bejutott még a Pécsi Tudományegyetem is a legjobbak közé. Bővebben erről a rangsorról itt olvashattok.

Összesítve elmondható, az élettudományi, vagyis a biológiai, állatorvostudományi, agrártudományi és erdészeti, illetve sporttudományi képzéseket illetőleg a legerősebbek a magyar egyetemek a THE-rangsor szerint, hiszen ebbe a kategóriába jutott be a legtöbb magyar egyetem, összes hat intézmény (hozzátéve: eggyel megelőzve a fizika tudományterületét).

De hol a legjobb tanulni?

A THE-rangsorhoz készült egy összesített európai részrangsor is, amelyben 18 ország 125 ezer diákja vett részt. A felmérés kérdései az egyetemek oktatási és tanulási lehetőségeihez kapcsolódtak, de az egyetemi légkört is vizsgálták a hallgatók megítélése alapján. Ezen a listán is a brit egyetemek kerültek az első helyekre, de a magyarországiakból is felkerült négy intézmény:

Az összesített magyar oktatási részrangsorban a Semmelweis egyetem lett a legjobb, a 41. helyen áll. A második magyar egyetem a Szent István Egyetem lett 126-150. helyezéssel, majd a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem jön, mind a két intézmény 151-200. helyezéssel.

Forrás: EdulineAdy Endre (26) Angol (30) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (290) Magyarország (39) magyar történelem (104) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (21) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (26) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (27) tétel (18) Történelem (23) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (116) víz (22) életrajz (21) érettségi (47)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!