Hirdetés

Ez az algoritmus dönti el, melyik szakra kerültök be a 2022-es felvételin

3 perc olvasás
Ez az algoritmus dönti el, melyik szakra kerültök be a 2022-es felvételin

Július 21-én, csütörtökön az idei ponthatárhúzással véget ér a 2022-es általános egyetemi felvételi. De hogyan számolják a pontokat, mi dönt arról, hogy a megjelölt szakok közül hol jártok sikerrel? Mutatjuk, a végleges ponthatárok mögött álló algoritmus titkait.

Hirdetés

A felvételi ponthatárokat idén is három dolog határozza meg:

  1. a jelentkezők száma,
  2. az adott szak kapacitása (vagyis hogy maximum hány hallgató kezdhet a képzésen)
  3. és a felvételizők pontszáma.

Nagyon leegyszerűsítve: minél több és minél jobb érettségi eredményű diák jelentkezett egy szakra, annál magasabb lesz ott a ponthatár. Az idei toplistát itt nézhetitek meg.

A felvételi algoritmus a jelentkezőket intézményenként és szakonként sorrendbe állítja a pontszámuk alapján: a legjobb eredményű felvételizőtől kiindulva sorolja be őket, figyelembe véve a diákok preferenciáit is, vagyis hogy ki melyik képzést tette az online jelentkezési lap első, második, harmadik stb. helyére. Ha az első helyen szereplő szak már „betelt” olyan jelentkezőkkel, akiknek egy adott felvételizőnél magasabb volt a pontszáma, a diák már csak a második helyre sorolt szakra juthat be. Ha ott sem jár sikerrel, jön a harmadik helyen lévő képzés és így tovább.

© Túry Gergely

Egy szak ponthatára annak a felvételizőnek az összpontszáma lesz, aki utolsóként „befért” az adott képzésre. Nézzünk egy példát: a Budapesti Gazdasági Egyetemre államilag finanszírozott, nappali tagozatos, magyar nyelvű gazdálkodás és menedzsment szakjára tavaly 1922-en jelentkeztek, közülük 246 hallgatót vettek fel, a szakra utolsóként besorolt diák/diákok pontszáma pedig 400 volt, így ez lett a 2021-es ponthatár ezen a képzésen.

Hirdetés

Milyenek voltak a ponthatárok 2021-ben? Itt megnézhetitek az összes egyetem összes szakának végleges pontszámát, karonként lebontva.

És mi van akkor, ha kevesen jelentkeztünk, mint amennyit felvenne az egyetem?

Ilyenkor két dolog történhet: vagy minden olyan hallgató bekerül a képzésre, aki a minimumponthatárt (ez az alap- és osztatlan szakokon idén is 280 pont) eléri, és minden szükséges feltételt (érettségi követelmények, esetleg alkalmassági vagy gyakorlati vizsga) teljesített. A ponthatár ebben az esetben is az utolsóként felvett jelentkező pontszáma lesz.

Ám a jelentkezők száma és teljesítménye alapján az egyetemek és főiskolák úgy is dönthetnek, hogy nem használják ki egy-egy szak teljes kapacitását, vagyis hiába jelentkeztek hozzájuk kevesebben, mint ahány hallgatót felvehetnének, meghúznak egy határt, amelynél az alacsonyabb pontszámú jelentkezőket nem veszik fel.

Kíváncsiak vagytok, mennyi ponttal futtok neki a csütörtöki ponthatárhúzásnak? Itt eléritek az Eduline idei kalkulátorát. A pontszámításhoz először a tanulmányi eredményeket, majd az érettségi eredményeket kell beírnotok, végül jöhetnek a többletpontok – a teljes használati útmutatót itt nézetitek meg.

Hirdetés

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!