A középszinten vizsgázóknak elegendő szokott lenni a 180 perc a feladatok megoldására – véli a Studium Generale (SG) Matematika Szekciójának vezetője, aki szerint így is könnyen el lehet fáradni az írásbeli végére, úgyhogy vizet és szőlőcukrot érdemes vinni a vizsgára.

„A középszintű matekérettségire adott három óra közepes tudással elégendő kell, hogy legyen a feladatok megoldására. Az emelt szintű írásbelire kapott négy óra is elegendő szokott lenni, de a végére már minden diák el szokott fáradni, hiszen mindkét vizsga nagy odafigyelést és precizitást igényel az egész időtartam alatt” – mondja Szabó Máté, az SG Matematika Szekciójának vezetője.

„A probléma általában nem az időhiány, gondot inkább az okoz, ha egy vizsgázó elakad egy feladatnál, nem lép tovább, pedig így sok időt veszít. Célszerű az első pár percben átlapozni a feladatsort, megnézni és megjelölni, hogy a választható feladatoknál melyiket érdemes kihagyni, nem pedig vakon nekiindulni a megoldásnak” – magyarázza, hozzátéve: ha a középszintű feladatsor három választható példája közül kettő is problémás, mérlegelni kell, melyikkel tudunk több pontot összeszedni.

„Ha egy diák elakad, és már öt perce nézi az adatokat vagy a szöveget, de nem tudja, mit és hogyan kell számolni, lépjen tovább, később lesz majd ideje visszatérni, hátha addigra beugrik a hiányzó képlet” – tanácsolja Szabó Máté, aki szerint a síkgeometriai feladatoknál szokott leggyakrabban előfordulni, hogy a diákoknak egy-egy tétel vagy képlet nem jut az eszükbe, emiatt teljesen elakadnak. Van két adatuk, de nincs meg a harmadik, és elfelejtik, hogy van egy olyan képlet, amellyel pont a hiányzó adatot lehetne kiszámolni.

És mi történik, ha valaki leblokkol? Szabó Máté azt tanácsolja, adjon magának egy-két percet, dőljön hátra, vegyen mély levegőt, igyon pár korty vizet, és fusson neki még egyszer. „A lényeg, hogy ne adja fel” – mondja a szekcióvezető.

Forrás: Eduline