Hirdetés
Hirdetés


Érettségiznétek, de már nem vagytok középiskolások? Mutatjuk, mi a teendőtök

2 perc olvasás
Érettségiznétek, de már nem vagytok középiskolások? Mutatjuk, mi a teendőtök

Legkésőbb február 15-ig lehet leadni a jelentkezést az idei májusi-júniusi érettségire. Egészen más szabályok vonatkoznak azonban azokra, akik már leérettségiztek, nem középiskolások, de az egyetemi-főiskolai felvételi miatt egy vagy több tárgyból levizsgáznának.

Hirdetés

Mélyen a zsebébe kell nyúlniuk azoknak az érettségizőknek, akik tanulói jogviszony nélkül mennek az idei vizsgákra, de nem ez az egyetlen szabály, amire oda kell figyelnetek.

Hol jelentkezhetek?

Ha nem álltok jogviszonyban egyetlen oktatási intézménnyel sem, az ügyfélkapun keresztül az érettségi elektronikus jelentkezési lap kitöltésével, vagy az illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatalban adhatjátok le a jelentkezéseteket az érettségi vizsgákra az Oktatási Hivatal oldaláról letölthető jelentkezési lap kitöltésével. Ezt személyesen kell magatokkal vinnetek az illetékes hivatalba, vagy postai úton és e-papír szolgáltatással is eljuttathatjátok a hivatalba. Fontos: olvassátok el ezt a részletes útmutatót az Oktatási Hivatal oldalán.

Miért, és mennyit kell fizetni?

Ha egyetlen intézménnyel sem álltok jogviszonyban, középszinten a minimálbér 15 százalékát, vagyis vizsgatárgyanként 35 ezer forintot kell fizetnetek, emelt szintű vizsga esetében pedig a minimálbér 25 százalékát, vagyis 58 ezer forintot.

Ezt a kormányhivatalokban beszerezhető utalványon vagy banki átutalással tudjátok megtenni, amihez a szükséges adatokat az Oktatási Hivatal oldalán találjátok meg, a befizetésről szóló igazolást pedig kötelesek vagytok bemutatni a fogadó intézményben ahhoz, hogy biztosan részt vehessetek majd a vizsgákon.

Hirdetés

Visszakaphatom a vizsgadíjat, ha meggondolom magam?

Az Oktatási Hivatal szabályzata szerint a vizsgadíj(ak) összege nem visszatéríthető és nem is vihető át más időszakra.

Az igazgató által elfogadott jelentkezést a jelentkezési határidő lejárta után – ha e rendelet másként nem rendelkezik –visszavonni, illetve megváltoztatni nem lehet” – írják.

 

Forrás


Válaszd az SZTE-t, Magyarország legjobb egyetemét! (x)
Széles körű képzési kínálat, nemzetközi színvonalú oktatás, megannyi ösztöndíj és számos kikapcsolódási lehetőség várja a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezőket.
Tovább a cikkhez


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!