Hirdetés

Érettségizel? Itt a jövő heti napirended

4 perc olvasás
Érettségizel? Itt a jövő heti napirended

Holnap reggel kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom vizsgával kezdődik az érettségi. Mutatjuk az időrendet, és néhány tippet a holnapi magyarhoz.

Hirdetés

A nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal már pénteken elkezdődött a 2023-as érettségi, azonban a legtöbb középiskolásnak csak holnap, május nyolcadikán kezdődik a buli a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal. Korábban már egyszer összeszedtük, de egy nehéz hét előtt nem árt, ha az utolsó pillanatban még egyszer felidézitek a legfontosabbakat:

  • a magyar nyelv és irodalom érettségik országszerte május nyolcadikán, reggel kilenc órakor kezdődnek és míg a többi középszintű vizsga „csupán” háromórás, a magyar négy óra hosszú lesz;
  • a matekérettségik május kilencedikén, szintén kilenc órakor kezdődnek, körzőt, vonalzókat, számológépet ne felejtse senki otthon;
  • a töriérettségi május tizedikén, reggel kilenc órakor veszi kezdetét, kronológiát tartalmazó atlaszt emelt szintű érettségin viszont már nem fogtok tudni használni – így ha még nincs meg az összes évszám, érdemes még egyszer átfutnod őket;
  • angolból május tizenegyedikén, reggel kilenckor kezdődik a vizsga;
  • németből pedig egy nappal később, május tizenkettedikén, ugyancsak reggel kilenckor lesz az érettségi.

A teljes menetrendet itt foglaltuk össze részletesen:

 

Viszont az írásbelik után se dőljetek hátra: június hetedikén kezdődnek az emelet szintű szóbeli érettségik, június 19-én pedig a középszintű szóbeli vizsgák is jönnek.

Hirdetés

Mire figyeljetek holnap?

Természetesen egyelőre mi is csak találgatni tudunk arról, hogy mik is lehetnek a magyar érettségi feladatlapokban, de azért van pár dolog, amire érdemes lehet még ránéznetek. 2023-ban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük, sőt, Madách-emlékév is van – szóval érdemes lehet átnézni a két szerző munkásságát, jellemzőit. Attól azért az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár óva intett mindenkit, hogy csak egy sejtés alapján készüljön a holnapi magyar vizsgára, hiszen manapság már nem szokás reflektálni az érettségi feladatsorban az ehhez hasonló évfordulókra. A szaktanár viszont nem tartja kizártnak, hogy az összehasonlító elemzés során a kettő közül az egyik egy Petőfi legyen, mivel hiába klasszikus szerző, „nagyon jól össze lehet hasonlítani a modern költeményekkel”.

Írjatok vázlatot!

– legalábbis ezt ajánlja mindenkinek Németh Nikolett magyartanár. Szerinte „nem sikerülhet száz százalékosan egy fogalmazás vázlat írása nélkül”. „Érdemes vázlatpontokban felsorolni, utána pedig akár kipipálni, hogy a megoldás során a feladatleírás szerint milyen szempontokat kell figyelembe venni” – mondta Németh.

Tipp a szövegértési részhez: gyakoroljatok! Biztos, hogy túl vagytok már egy csomó teszten, de lehet érdemes kinyitni még egyet a korábbi évek szövegértési feladatsorai közül – ezek ingyenesen elérhetők az Oktatási Hivatal oldalán.

 

Holnap pedig – vizsgák előtt és után – irány az Eduline.hu, mivel az érettségi minden részletét meg fogjuk mutatni, ki fogjuk elemezni.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!