Hirdetés

Érettségi minden mennyiségben: ezek voltak a hét hírei

8 perc olvasás
Érettségi minden mennyiségben: ezek voltak a hét hírei

Magyar, matek, töri, angol és német – rengeteg diákot megmozgató és a legfajsúlyosabbak közé tartozó írásbeli érettségi vizsgák zajlottak a héten, nem véletlen, hogy lapunk cikkei is ezzel voltak tele. De nyugi, más is történt azért!

Hirdetés

Magyarérettségi

A szövegértés témájáról nem sok információval rendelkeznek a diákok, kivéve persze, „ha szőlősgazda családból jönnek” – szaktanárral beszélgettünk az idei magyarérettségiről, ahol 74 ezer diák vizsgázott, utoljára a „régi” formában. A feladatok közt volt borokról szóló szöveg és biciklis kampány is, a műelemzésben pedig előkerült Lázár Ervin és Petőfi Sándor is.

A vizsgázók közül többen elmondták nekünk, mennyire érezték nehéznek a feladatokat, mások mémelve adták ki magukból a feszültséget. Egyébként a szövegértés például csak elsőre tűnt nehéznek. Abban is segítünk, hogy zajlik a pontozás, mi történik, ha belekezdtetek mind a két műelemzésbe vagy éppen az elemzésetek túlzottan rövid lett. Egész napos hírfolyamunkat itt tudod megnézni, azóta pedig már a hivatalos megoldásokat is megmutattuk, ezeket ide kattintva érheted el.

Matekérettségi

„Azoknak okozhatott problémát az érettségi, akiknek nem megy jól a függvény témakör” – értékelt az általunk megkérdezett szaktanár a nap végén, kiemelve: biztosan sokan örültek, hogy nem volt a feladatok között trigonometria. Márpedig itt is a magyarhoz hasonló diáktömeg ült le megírni sokak „mumustárgyát” (persze vannak, akik éppen ezt szeretik).

A vélemények itt megoszlottak, volt olyan érettségiző, aki szerint a korábbi évek gyakorlásnak használt feladatainál nehezebb volt a megmérettetés az idén. Kétismeretes egyenlet és a Föld népessége is előkerült, míg az emelt szintű feladatok közt például függvényanalízis is szerepelt. Mutatjuk itt is, hány pontot lehet maximum összeszedni, itt visszaolvashatod percről percre közvetítésünket, azóta természetesen már a hivatalos megoldások is elérhetők.

Hirdetés

Töriérettségi

Szaktanár a töriérettségiről: Logikusan gondolkodva négyesre is meg lehetett csinálni – a nekünk nyilatkozó pedagógus szerint a teszt kézenfekvőbb volt, mint tavaly, egyes feladatokat akár kizárásos alapon is meg lehetett oldani. Előtte volt egy kis közjáték, terjedt egy állítólagos esszésor, de ez teljesen falsnak bizonyult. (Pedig, ha nem lett volna az, abból lehetett volna komolyabb balhé, minimum arra nézve, aki kiszivárogtatta volna.)

A feladatok közt valójában feltűnt a kereszténység, Trianon és a Szovjetunió, ahogyan az ókori Róma és a második világháború is. Emelt szinten pedig hazánk szovjetizálása és a világválság is téma volt. Egy szaktanár szerint, akik foglalkoznak közéleti kérdésekkel, azok „megtalálták a terepüket”. Közben fotós kollégánk mutatta meg az egyik iskolában – a favicc szerint – „történelmet író” fiatalokat, akik a matek után már „ajándéknak” tartották a feladatokat és azt is elmondták kérdéseinkre, melyiket érezték belőle kifejezetten könnyűnek. Egész napos közvetítésünket itt olvashatod vissza, azóta pedig már kijött a hivatalos megoldókulcs is mindkét szinten.

Angolérettségi

Nem érhette meglepetés a diákokat a középszintű angol érettségin, legalábbis így látja az általunk megszólaltatott nyelvtanár, aki szerint átlagos volt a középszinten kiosztott feladatsor. A világ csúcsán lévő nettől a szabadulószobáig terjedtek a témák középszinten, de a hallás utáni szövegértésben Simon and Garfunkel leghíresebb dala is téma volt. Az emeltben pedig daloló papagáj és paranormális jelenségek is szerepeltek.

Egy nyelvtanár már délelőtt arról beszélt, hogy barátságosak voltak a feladatok. Itt is elkaptunk vizsgázókat pár kérdésre, valaki azt is elmondta, mit érzett becsapósnak. Az egész napos tudósításunkat itt tudjátok visszaolvasni, közben pedig értelemszerűen megvannak már a hivatalos megoldások is, mindkét szinten, ezeket itt találjátok.

Németérettségi

„A feladatsor igényes, megfelelő volt a nehézségi szintje, és az idő is elegendő kellett legyen” – Szaktanári vélemény a németérettségiről, amelyből az is kiderül, melyik feladat kedvezett a filozofikus gondolkodásra hajlamos diákoknak. Németből is 13 ezren vizsgáztak, a témák között az egészséges étrend és egy korai videójáték is szerepelt, ahogy például a stresszkezelés és boldogságtérkép is.
„Az baj, ha a levélben csak köszönni tudtam?” – tette fel valaki a kérdést, amikor a vizsgázók tapasztalatait kérdeztük. A németérettségiről szóló cikkeinket itt találjátok meg egy helyen, a hivatalos megoldásokat pedig középszinten itt, emelt szinten pedig itt olvashatjátok.

Hirdetés
© Túry Gergely

Aki nem most érettségizik

Természetesen azokra is gondoltunk, akiknek még messzebb van az érettségi és akik már szinte meg is feledkeztek róla. Azért ők is kipróbálhatják, mennyit tudtak volna például matekból, töriből vagy angolból. De ahogyan az elején ígértük, történt azért más is a héten.

Először is folyik tovább a polgári engedetlenséget követően elbocsátott pedagógusok pere, itt olvashattok a legfrissebb fejleményekről. A nagyobb tanárszakszervezet öt kérdésben szeretne népszavazást tartani, de a választási bizottság szerint azok mérlegeléséhez speciális információk kellenének, ezért elkaszáltak azokat, az érdekvédők a Kúriához fordultak. Egy rendeletmódosítás pedig már nem köti időkorláthoz a már nyugdíjba ment pedagógusok további foglalkoztatását, hat egyetem perel a befagyasztott uniós forrásokért, a kormányközeli MCC pedig többségi tulajdont vett egy osztrák intézményben.

A kormányfő közben kifejtette, hogy törvényes tiltakozást vár el, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig a könnygázas rendőri fellépést profinak nevezte. Jogvédők közben arról írtak, úgy tudják – a feljelentések ellenére – péntekig senkit sem gyanúsítottak meg hivatalos személy elleni erőszak vagy egyéb erőszakos cselekmény elkövetésével, de az arcuk eltakarása miatt kilenc fiatal ellen eljárás indult.

Ha a te faladon is szembejöttek a valakit „magyarabb éghajlatra elküldős” mémek, akkor mutatjuk a hátterét: a szerző tudta nélkül cserélték ki a meleg szót magyarra az egyik irodalomkönyv versében, azóta kiderült, honnan emelték át rosszul a szöveget és az ígéret is elhangzott, hogy mindezt korrigálják.

Jogerősen elítélték a Böjte Csaba alapítványi otthonaiban gyerekeket bántalmazó volt nevelőt, többek között egyházi iskolák és óvodák kapnak rezsitámogatást, a XVI. kerület pénzén pedig „tanulmányútra” ment a tankerületi vezető és igazgatók Nizzába. A jövő héten pedig folytatódnak az érettségik, mások mellett például kémiával, földrajzzal és informatikával. Minden részlet elolvasható ebben a cikkünkben.

Hirdetés

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!