Hirdetés

Érettségi kisokos: egy helyen minden szabály és tétel, ami a felkészüléshez kell

3 perc olvasás
Érettségi kisokos: egy helyen minden szabály és tétel, ami a felkészüléshez kell

Hamarosan minden idén érettségiző ráfordul a felkészülés utolsó, legkomolyabb szakaszára. Jön a szóbeli tételek kidolgozása, a matekfeladatok végtelen sora és az időbeosztás megtervezése – most ebben segítünk és elhoztunk minden fontos oldalt, linket és szabályt, ami jól jön a felkészüléshez.

Hirdetés

Milyen lesz az írásbeli?

A 2023. május-júniusi érettségi vizsgák nyilvánosságra hozott anyagait, azaz a vizsgaleírásokat (időbeosztásokkal, követelményekkel és feladatlapmintákkal), és az emelt szinten meghatározott tételeket minden választható tárgyból itt találjátok.

A magyar, matek vagy bármely más gimnáziumi tárgy emelt szintű tételcímeit vagy mintatételeit keresitek, a közismereti tárgyakra kattintsatok, ha bármilyen szakmai vagy előadóművészeti tárgyat kerestek, azokra kell kattintanotok.

Jön az érettségi, de mikor?

Azt, hogy pontosan mikor lesznek a vizsgák, itt nézhetitek meg. A pünkösd idén egy kicsit beleszól majd a menetrendbe, ugyanis nem az első májusi héten indulnak majd a nagy vizsgák, illetve azt is fontos észben tartani, hogy 2020 óta a minden diákot érintő érettségi tárgyak (az első teljes vizsgahéten) minden esetben 9 órakor kezdődnek, később – amikor már napi két vizsgatárgy is lesz – a délelőtti vizsgák 8-kor a délutániak 2-kor kezdődnek majd.

Átalakul az érettségi, de csak jövőre – mi az idei követelmény?

Hirdetés

A rendes, a szintemelő, az előrehozott, a kiegészítő, az ismétlő, a javító, a pótló érettségi vizsgákat a 2023. október-novemberi vizsgaidőszakkal bezárólag, a 2012-es nemzeti alaptanterv alapján összeállított vizsgakövetelmények szerint kell letennie minden vizsgázónak – írja az Oktatási Hivatal.

A fenti szabály alól kivételt jelentenek azok, akik a 2020-ban bevezetett, módosított Nat szerint kezdték el a középiskolát, és 2024-ben vagy később tennék le a rendes érettségi vizsgákat, de előrehozott vizsgát, illetve azt követően szintemelő, vagy pótló vizsgát szeretnének tenni; ők ezt az új vizsgakövetelmények szerint érettségizhetnek 2023 tavaszán és 2023 őszén.

2012-es Nat-ra épülő vizsgakövetelmények

2020-as Nat-ra épülő vizsgakövetelmények

Ha nem szeretnétek lemaradni a legfontosabb hírekről, akkor itt követhetitek a legfrissebb cikkeinket a 2023-as felvételiről és az érettségiről.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!