Hirdetés

“Érettségi előtti stressz, oké. Nade érettségi előtti pánik normális?”

6 perc olvasás
"Érettségi előtti stressz, oké. Nade érettségi előtti pánik normális?"

Milyen ruhában kell menni, matekból lesznek-e számtani sorozatok és kik javítják a középszintű érettségiket? Megnéztük milyen kérdések foglalkoztatják a legjobban az idei végzősöket és megválaszoltuk őket.

Hirdetés

Körbenéztünk, milyen kérdések keringenek a neten az idei érettségiről egy héttel az írásbelik előtt, és nem meglepő, hogy a gyakorikérdések.hu-n idén is vannak bőven kérdések az írásbelivel kapcsolatban. Ezek közül válogattunk párat.

Érettségi előtti stressz, oké. Nade érettségi előtti pánik? Az normális?

“Készülök, készülök, ismételek úgy ahogy csak tudok, de úgy érzem alul fogok teljesíteni” – írja egy kérdező az oldalon, aki úgy érzi, már azt sem tudja, amit eddig tudott.

Ha veletek is ez a helyzet, ne izguljatok, sokakkal előfordul, és nem is meglepő. Az érettségi ugyanis a legtöbb diáknak – hacsak nem nyelvvizsgáztatok előtte – az első igazi vizsgaszituáció. Ezt pedig kellő gyakorlattal nehéz lehet kezelni. Ilyenkor ne feledjétek, mindenki így kezdte.

Ha az utolsó héten nagyon eluralkodik rajtatok a stressz, érdemes tudatosan egyet hátrébb lépni és pihenni. A sikeres tanulás ugyanis a megfelelő mennyiségű gyakorlás és készülés mellet, a minőségi pihenésen is alapszik. Ha nem pihentek eleget, a sok tankönyv feletti görnyedés viszályára fordulhat. És bár közhelynek hangzik: bízzatok magatokban, hogy ha szorgalmasan tanultatok, akkor a lehető legjobb eredményt éritek majd el a vizsgán is.

Hirdetés

Sokakat érdekel, miben kell az érettégire menni. Kötelező-e az ünneplő, a matrózblúz és a zakó?

Ezt iskolája válogatja, alapvetően illik elegánsan felöltözni. Van, ahol kifejezetten előírják az ünneplőt az írásbelin és a szóbelin is (bár idén nem lesz kötelező, központi szóbeli). És van olyan iskola is, ahol az írásbelire nem kell ünneplőbe menni, sőt külön kérik a diákokat, hogy kényelmesen öltözzenek, mert esetleg meleg van a termekben és nem lenne jó 2-3 órát zakóban vagy blézerben lehúzni.

Számtani vagy mértani sorozatok mindig elő szoktak fordulni matek érettségin?

A vizsgaleírás alapján a következő témakörök kerülnek középpontba a középszintű vizsgán:

  • Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok 20%
  • Számelmélet, algebra 25%
  • Függvények, az analízis elemei 15%
  • Geometria, koordinátageometria, trigonometria 25%
  • Valószínűségszámítás, statisztika 15%

Az emelt szintű vizsga témaköreit pedig itt nézhetitek meg. Ha nálatok is a matek a mumus, akkor mindenképp olvassátok el a szaktanáraink tanácsait is.

Mik a főbb történelmi korszakok érettségin? Plusz a leggyakoribb esszé témák?

A vizsgák közép- és emelt szinten is ugyanúgy vannak felépítve, már ami a témákat illeti – mondta az Eduline-nak Badacsonyi Panna, az SG történelem szekcióvezetője: 60%-ban magyar és 40%-ban egyetemes történelmet érintenek a feladatok, illetve a fele 1848 előtti, a másik fele ’48 utána történelmet kér számon. Ha ez alapján megnézzük az előző évek feladatsorait, akkor legtöbbször az

Árpád-házi uralkodók, a vegyesházi királyok, a reformkor, dualizmus, Horthy-korszak, Kádár- és Rákosi-korszak került elő legtöbbet. Hiszen ezek mindegyike olyan témakör, ami több aspektusból is megközelíthető, többféle feladat is foglalkozhat velük.

Ami az egyetemes történelmet érinti és sokszor előkerül – tette hozzá -, az a világvallások témaköre, illetve a felvilágosodás, az ipari forradalmak és a hidegháborús konfliktusok. Ezek mind a tesztfeladatokban, mind az esszékérdésekben megjelenhetnek. Ha a legnépszerűbb eszzétémákat és a tökéletes esszéírás titkait keresitek, akkor nézzétek meg a töriérettségire felkészítő cikksorozatunkat.

Hirdetés

Kötelező még a nyelvvizsga ahhoz, hogy felvegyenek az egyetemre?

Nem. A 2020-ra tervezett felvételi szigorítást visszavonták, és úgy tudjuk egy ideig nem is lesz napirenden a kérdés. Viszont a nyelvvizsga az idei felvételiben is pluszpontokat ér – erről itt olvashattok el mindent.

Az írásbeli érettségit a saját tanáraink javítják?

Középszinten igen, emelt szinten viszont vizsgabizottságok javítják az érettségiket. Bármi is volt a fenti kérdés mögött, nem kell izgulni, középszinten is a javítókulcs alapján pontozhatnak a tanárok, emiatt nem érhet senkit indokolatlan hátrány vagy előny a vizsgán.

Persze nem mindenki a ruhára vagy témakörökre kíváncsi. “Ha 10 éve megbuktam az érettségin, és nem próbáltam újra mert úgy se sikerül akkor, hogy viseljem ezt a szégyent?” – tette fel a kérdést valaki. Szerencsére az internet népe gyorsan meg is válaszolta: „politikus vagy celeb még lehetsz.”

Ha ti is idén érettségiztek és kérdéseitek vannak, vagy szeretnétek egykét tippet vagy trükköt a felkészüléshez vagy éppen a minőségi pihenéshez, akkor kövessétek a 2021-es érettségiről folyamatosan frissülő tartalmainkat. Illetve tartsatok velünk idén is a vizsgák napján, ugyanis a hasznos tanácsok mellett most is elhozzuk majd a vizsgák szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásait egyből az érettségik után. Nézzétek meg, pontosan mit találtok majd az Eduline-on.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!