Hirdetés

Érettségi 2024: minden, amit a változásokról tudni kell

5 perc olvasás
Érettségi 2024: minden, amit a változásokról tudni kell

Irodalmi teszt a magyarban, pénzügyi ismeretek matekból középszinten és kikerülő munkajogi ismeretek történelemből – összegyűjtöttünk minden fontos információt a 2024-es érettségi változásairól.

Hirdetés


Hirdetés

Az idei érettségi lesz az első, ahol a 2020-as Nemzeti alaptanterv miatt a diákok már az új követelmények alapján adhatnak számot a tudásukról. Érdemes megjegyezni, hogy míg az újfajta matekérettségi sokkal inkább gyakorlati fókuszú lett, addig a magyarérettségi mintha évtizedeket lépett volna vissza, hiszen amellett, hogy többek között az első részben memoritereket kérhetnek számon írásban, nem kell rövid gyakorlati szövegeket (például kérvényt) írni. A történelem írásbeli viszont szerkezetében és feladattípusaiban nem, témaköreiben változott némileg változott.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről
 • Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben
 • Így változik a magyarérettségi 2024-ben
 • Érettségi 2024: itt az összes vizsgadátum egy helyen
 • Érettségi 2024: ezekből a tantárgyakból idén lehet először vizsgázni
 • Így tudjátok kiváltani a nyelvvizsga-bizonyítványotokat az érettségivel
 • Érettségire felkészítő könyvsorozatot készített az ELTE
 • Érettségi 2024: itt nézhetitek meg mintafeladatlapokat
 • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten

Magyarérettségi változásai 2024

Az írásbeli érettségik közül talán a legtöbbet a magyar módosul, hiszen itt nemcsak a témakörök, hanem a vizsga szerkezete is eltér a korábbi évekétől.

Az írásbeli ugyanis a szövegértés mellett kibővül egyfajta irodalmi feladatlappal, amelyben nemcsak műcímekre, műfajokra, költőkre, írókra kérdezhetnek rá, hanem kötelezően megtanulható memoriterekre is. (Az előző években ehelyett rövid gyakorlati szöveget kellett írni.)

A második részben pedig eddig az érvelés, egy mű értelmezése és az összehasonlító elemzés közül lehetett választani, 2024-től azonban már csak egy művet értelmezhetnek vagy egy általános témakifejtő esszét írhatnak a diákok. Ez utóbbit, hogy ne csak féligazságokat tartalmazzon és még irodalmi vonatkozása is legyen, nem könnyű jól megírni.

Hirdetés

A magyarérettségi változásairól részletesen az alábbi cikkünkben foglalkoztunk.

 

Matekérettségi változásai 2024

A matekérettségi a magyarhoz képest szerkezetében nem változik, de a témakörök között van, amelyik lekerült emelt szintről középszintre, de arra is akad példa, amelyiket középszinten már nem kell tudni.

A középszintű matekérettségibe bekerültek többek között az alábbi gazdasági számítások:

 • gyűjtőjáradék
 • törlesztőrészlet
 • megtakarítási, befektetési és hitelfelvételi lehetőségek és azok kockázati tényezőivel kapcsolatos feladatok.

A statisztika témakör bővült: a diákoknak idáig is kellett tudni az átlagot, a szórást, az eloszlást, idén pedig már a kvartileseket is ismerniük kell.

Hirdetés

Eddig emelt szintű érettségin kérték, de 2024-től a középszintű feladatsorban is előfordulhatnak többek között a következő témakörök, fogalmak:

 • 10-es alapú számrendszer átváltása egy másikra
 • geometriai valószínűség
 • az események összege, szorzata, komplementeresemény, független esemény, várható érték.

Ezen kívül például a koordináta-geometria, az egyenletek és a függvények témakörét is jelentősen megcsonkították (például nem kell ábrázolni a szinusz, a koszinusz vagy éppen a tangens függvényt.)

Az új matekérettségiről itt olvashattok részletesen.

Történelemérettségi változásai 2024

A történelemérettségi a matekhoz hasonlóan a témaköreiben módosult. Középszintre többek között lekerült emelt szintről az amerikai függetlenségi háború és az Aranybulla. Az emelt szintű vizsga témái közül pedig kivették többek között a francia abszolutizmust vagy a nagyhatalmi küzdelmeket a 18. századi Európában.

Hirdetés

Mivel a munkajog, a pénzügyi ismeretekkel foglalkozó témakör átkerült az állampolgári ismeretek tárgyhoz, így ez a témakör is kikerült a történelemérettségi követelményei közül.

Azoknak, akik most tavasszal emelt szinten érettségiznek történelemből, a kerettanterven felül tudniuk kell az előre megadott plusz adatbázisban szereplő személyeket, fogalmakat, időpontokat és eseményeket.

Jó hír azonban, hogy mind emelt, mind pedig középszinten ugyanolyan típusú feladatokat kell megoldani a diákoknak ebből a tantárgyból.

A történelemérettségi változásaival ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Összességében elmondható, hogy legtöbbet a magyarérettségi változott, mert a korábbi évekhez képest az irodalmi feladatsor miatt a tanulóknak már az írásbelire is rengeteg adatot kell megtanulniuk, arról nem is beszélve, hogy az újfajta esszétípus sokak számára kihívást jelenthet.

Hirdetés

Ehhez képest a matek és a történelem inkább csak tematikájában módosult, és az új követelmények inkább az összefüggésekre, illetve a gyakorlati problémák megoldására fókuszálnak.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!