Hirdetés

Érettségi 2021: minden fontos infó a középszintű idegen nyelvi vizsgákról

3 perc olvasás
Érettségi 2021: minden fontos infó a középszintű idegen nyelvi vizsgákról

Összeszedtük, milyen részekből áll a vizsga, mennyi időtök lesz a feladatok megoldására, illetve azt is megnéztük, hány pontot szerezhettek egyes vizsgarészeken.

Hirdetés

Mennyi idő van az írásbelire?

A középszintű idegen nyelvi érettségi írásbeli részére összesen 180 perc van. Az első 60 percben kell megírni a szövegértést, amit egy 30 perces nyelvhelyességi rész követ, majd egy 15 perces szünet következik. A vizsga második részében 30 perc van a hallott szöveg értésére, 60 pedig az íráskészséget felmérő feladat megoldására.

Milyen szövegek és feladatok várhatók a szövegértésnél?

Ebben a részben rövid, hétköznapi nyelven íródott szövegek szoktak szerepelni, ami lehet akár egy használati utasítás, egy újságcikk, egy levél, ismeretterjesztő szöveg vagy irodalmi szöveg is. A feladattípusokat tekintve előfordulhat feleletválasztás, igaz-hamis, egymáshoz rendelés (pl. címhez vagy képhez szöveg), sorrendállítás, hiányos szöveg kiegészítése, rövid választ igénylő feladat stb. A feladatsor 3-4 szövegből és 3-4 feladatból áll.

Mire lehet számítani a nyelvhelyesség feladatrésznél?

Hasonlóan a szövegértéshez, itt is egy szövegrészlet alapján kell feladatokat elvégezni. Ez a vizsgarész azt méri, hogy képes-e a vizsgázó gyakran használt nyelvtani szerkezetek és lexikai egységek felismerésére, kiegészítésére és létrehozására. Például megadott szavak ragozott alakjainak vagy a belőlük képzett új szavaknak a szövegbe illesztése is lehet feladat. Összesen 3-4 feladat várható, melyekhez a felhasznált szövegek együttes terjedelme 500-600 szó.

Milyen szövegek fordulhatnak elő a hallásértésnél?

Többek között telefonbeszélgetésekre, műsorrészletekre, interjúkra vagy közérdekű közleményekre – például pályaudvaron vagy áruházban elhangzott bejelentésre vagy időjárás-jelentésre – kell számítani. A feladatsor összesen 2-3 szövegből és 2-3 feladatból áll.

Hirdetés

Hogyan néz ki az íráskészséget mérő feladatsor?

Ebben a vizsgarészben arra kíváncsiak, hogy a vizsgázó képes-e magát az adott szinten idegen nyelven írásban kifejezni, valamint végre tud-e hajtani különböző kommunikációs célokat a megvalósítás érdekében. A következő szövegfajták fordulhatnak elő: rövid, személyes jellegű közlés – például üzenet, naplóbejegyzés, blogbejegyzés – internetes hozzászólás, e-mail, meghívó, magánjellegű vagy intézménynek szóló levél.

Az első feladatban három irányító szempont alapján kell elkészíteni egy 80-100 szó terjedelmű közlést. A másodikban pedig egy hosszabb, leíró vagy véleménykifejtő szöveg megalkotása a feladat. Ennek 100-120 szavasnak kell lennie. A feladatok megoldása során egy-, illetve kétnyelvű nyomtatott szótár használható.

A magyarérettségi feladatairól itt, a matematikavizsgáról itt olvashattok. Azt pedig, hogy milyen feladatokra számíthattok a történelemérettségin, itt nézhetitek meg.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!