Hirdetés
Hirdetés

Ennyit visznek haza a pályakezdő diplomások – jövedelmek szakonként

Milyen tudományágakra épül a szak, amelyen tanultok, és milyen jövedelemre számíthattok a végzés után? A felvi.hu-n hasznos információkat találtok a képzésetekről – mutatjuk, hol keressétek.

Hirdetés

A felvi.hu “Szakleírások” menüpontjában, az egyes képzési területeken belül kikeresve a saját szakotokat, olvashatjátok a szakotok leírását. Ez tartalmazza többek között az adott szak képzési célját, az elsajátítandó szakmai kompetenciákat, illetve azoknak a tudományágaknak, szakterületeknek a listáját, amelyekből a szak felépül.

A legtöbb szaknál azt is megnézhetitek, milyen kilátásaitok vannak a végzés után: a 2018-as diplomás-pályakövetési kutatás keretében a 2014-ben és 2016-ban végzetteket kérdezték. A “Végzés utáni kilátások (DPR)” menüpontra kattintva láthatjátok, mennyit keresnek azok, akik a szakotokon diplomáztak, hány százalékuk dolgozik diplomás munkakörben, mennyien tanulnak tovább vagy éppen keresnek állást.

A 2018-as kutatás szerint a 2014-ben és 2016-ban végzett diplomások havi bruttó átlagbére 334 667 forint. Műszaki diplomával lehet a legjobban keresni, a pályakezdők átlagbére havi bruttó 391 ezer forint. A gazdasági diplomával rendelkezők átlagosan havi bruttó 374 ezer forintot, az orvos- és egészségtudományi területen végzettek 324 ezer forintot, a jogászok 319 ezer forintot keresnek.

Társadalomtudományi végzettséggel 294 ezer, pedagógusdiplomával 285 ezer, bölcsészettudományival pedig havi bruttó 276 ezer forintos fizetésre számíthattok. A természettudományi szakokon végzettek átlagosan havi bruttó 250 ezer, a művészeti diplomával rendelkezők pedig 221 ezer forintot keresnek.

A “Szakmatérkép” menüpontban megnézhetitek azokat a tipikus szakmákat, amelyekben a végzettek elhelyezkedtek – minél nagyobb betűvel van írva az adott munkakör, annál több pályakezdő dolgozik benne.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!