Október 31-én végleg lejár a diákigazolványuk azoknak a diákok, akik nem tanultak tovább. Azonban, ha nem is kezdtek el dolgozni, idővel el kell kezdeniük az egészségügyi szolgáltatási járulék (TB) önálló fizetését.

hirdetés

7500 forint – ennyit kell fizetniük decembertől havonta azoknak, akiknek október 31-ével megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonyuk, és azóta munkát sem sikerült találniuk. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) történt bejelentkezés időpontjától havonta kell fizetni.

Miért december?

Azok, akik tavasszal fejeztétek be a középiskolát, egyetemet vagy főiskolát, október 31-ig érvényes a diákigazolványuk, ezután nekik 45 nap áll a rendelkezésükre, hogy igénybe vegyenek egészségügyi szolgáltatásokat. December 16-tól ugyanis már TB-t kell fizetniük.

hirdetés

Azonban, ha még december közepéig elkezdtek dolgozni, nem kell elkezdenetek az egyéni TB-fizetést, és a NAV-nál sem szükséges bejelentkeznetek. Valamint, ha álláskeresési járadékot igényelnétek, azzal további 90 napra mentesítenek titeket a fizetési kötelezettség alól.

Forrás: Eduline