Hirdetés

Enélkül nem felvételizhettek, ha külföldön szeretnétek továbbtanulni

2 perc olvasás
Enélkül nem felvételizhettek, ha külföldön szeretnétek továbbtanulni

Ha külföldi egyetemen, angolul szeretnétek tanulni, általában nemzetközi nyelvvizsgával kell igazolnotok a nyelvtudásotokat. Bár a jelentkezési határidő mér arrébb van, ennek a követelménynek már most érdemes utánanézni.

Hirdetés

Ahhoz, hogy egy külföldi egyetem angol nyelvű képzésére kerüljetek be, nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell igazolnotok a nyelvtudásotokat. Az egyetemek általában valamelyik nemzetközi, egynyelvű vizsgát kérik, a legnépszerűbb a TOEFL (Test of English as a Foreign Language), az IELTS (International English Language Testing System), illetve a Cambridge vizsgája.

Annak, hogy melyik nyelvvizsgát fogadják el a jelentkezéshez, és milyen eredményt kell elérnetek, az adott egyetem honlapján kell utánanéznetek. A brit, az ausztrál, a dán és a holland egyetemek általában mindhárom nyelvvizsgát elfogadják, az Egyesült Államokban inkább a TOEFL a jellemző követelmény.

TOEFL

A TOEFL egy interneten kitölthető, négy-öt órás teszt, amely az írott és a hallott szöveg értését, a beszéd- és az íráskészséget méri. A bizonyítvány két évig érvényes – eddig használhatjátok az egyetemi jelentkezéshez. A nyelvvizsgát az országban több helyen is letehetitek, az ára 220 dollár, vagyis körülbelül 67 ezer forint. A TOEFL-ről további információt itt találtok – az oldalon a magyarországi vizsgahelyszínekre is rákereshettek, illetve regisztrálhattok is a tesztre.

IELTS

Magyarországon a külföldi továbbtanuláshoz szükséges IELTS Academic vizsgát a British Council szervezésében Budapesten vagy Szegeden (itt minimum 10 ember kell a vizsgához)tehetitek le, 66-74 ezer forintért. A TOEFL-höz hasonlóan ez a teszt is mind a négy nyelvi készséget méri. A részleteket itt, a British Council honlapján találjátok.

Hirdetés

Cambridge Assessment English

A legtöbb külföldi egyetem alapképzésein a Cambridge-vizsgák közül az Advanced, vagyis C1-es szintű nyelvvizsga a jelentkezés feltétele. Magyarországon ezt a vizsgát is a British Council szervezi, Budapesten és Debrecenben is letehetitek. További információkat itt találtok.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!