Hirdetés

Eltűnő és új szakmák: így változnak jövőre az OKJ-s képzések ezen a területen

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban ágazatonként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Ötödik rész: műszaki, ipari és építőipari képzések.

Hirdetés

Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt – iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. A szakgimnáziumok új neve technikum, a szakközépiskoláké pedig szakképző iskola lesz.

A 2019-es Országos Képzési Jegyzékben még 216 műszaki, ipari és építőipari képzések képzés szerepelt, az új jegyzékben viszont már csak 146 ilyen képzést találni, vagyis a műszaki, ipari és építőipari képzési terület tanfolyamai több mint 30 százalékkal csökkentek.

A legtöbb képzés az energetikai és elektromossági tanulmányi területen szűnik meg, 32 képzésből mindössze 4 marad: az elektronikai műszerész, az erősáramú elektrotechnikus, a villanyszerelő és a villamos ipari előkészítő. Eltűnik többek között a villámvédelmi felülvizsgáló, az erőművi gépész és a különböző feszültségű kábelszerelő képzés is. Építészet és várostervezés képzéstípusból mindössze egy marad: a földmérő, földügyi és térinformatikai technikusi.

Egy képzési területen azonban van példa a tanfolyamok számának növekedésére is. Az élelmiszergyártás tanulmányi terület 11 új képzéssel bővül: többek között az élelmiszeripari gépkezelő, konzervgyártó és sörgyártó képzéssel.

A szakképzés átalakításáról szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!