Hirdetés

Elkezdődött az angolérettségi, több mint 55 ezer diák vizsgázik közép- és emelt szinten

2 perc olvasás
Elkezdődött az angolérettségi, több mint 55 ezer diák vizsgázik közép- és emelt szinten

Középszinten 180, emelt szinten pedig 240 percig írhatják az angolérettségit.

Hirdetés

Elkezdődött a 2024-es angolérettségi, ezekben a pillanatokban osztották ki az érettségizőknek a feladatlapokat. Középszinten 34 491, emelt szinten pedig 20 824 diák érettségizik ma.

Minden idegen nyelvi érettségi írásbeli vizsgája – közép- és emelt szinten egyaránt – 4 részből áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, illetve íráskészség. Az egyes részekre jutó idő és pontszám közép- és emelt szinten eltérőek:

Középszintű vizsgánál

  • az olvasott szöveg értése 60 perces és maximum 33 pontos,
  • a nyelvhelyesség 30 perces és 18 pontos,
  • a hallott szöveg értése szintén 30 perces és 33 pontot ér,
  • az íráskészség pedig 60 percből áll és 33 pontos.

Emelt szintű vizsgánál az első részre 70, a másodikra 50, a harmadikra 30, és a negyedik részre 90 perc jut. Mindegyikre pedig maximum 30-30 pontot lehet kapni.

Hirdetés

Mikor lesznek a szóbelik?

A középszintű szóbeli vizsgákat június 5-12. között, az emelt szintűeket pedig június 17. és július 3. között fogják megtartani.

A szóbelin a vizsgázóknak tételeket kell húzniuk, amelyeknek témáit középszinten az iskola, emelt szinten pedig az Oktatási Hivatal határozta meg. Kidolgozási időt azonban egyik esetben sem kaptok. Középszinten 15, emelt szinten pedig 20 percig tart a vizsga. Az előbbire 33, az utóbbira pedig maximum 30 pontot kaphattok.

A szóbeli három részből fog állni: társalgás, szerepjáték (középszinten)/vita (emelt szinten) és önálló témakifejés (segédanyagokkal).

Milyen segédeszközöket használhattok?

Az idegen nyelvű érettségin a feladatok megoldása során egy-, illetve kétnyelvű nyomtatott szótárt használhattok, amiről magatoknak kell gondoskodnotok. Fontos azonban, hogy ezt mind a közép-, mind az emelt szintű érettségin csak az íráskészséget mérő feladatok megoldásához vehetitek elő, a többi résznél – olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése – nem használhatjátok.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat az angolérettségiről itt találjátok:

Hirdetés

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!