Hirdetés

Elkezdődött a történelem érettségi, hamarosan megtudjuk, tényleg kiszivárogtak-e az esszétételek

2 perc olvasás
Elkezdődött a történelem érettségi, hamarosan megtudjuk, tényleg kiszivárogtak-e az esszétételek

Középszinten három, emelt szinten négy órán keresztül vizsgázik ma több mint 75 ezer középiskolás.

Hirdetés

Pontban 9-kor elkezdődött a tavaszi érettségi vizsgák harmadik napja, a történelem. Szerdén középszinten 68 131, emelt szinten pedig 7025 diák ad számot a tudásáról ebből a tárgyból, akiknek a tegnapi matematikához hasonlóan középszinten 180 perc, emelten pedig 240 perc áll rendelkezésükre a feladatok megoldásához.

A vizsga mindkét szinten ugyanúgy épül fel. Az első részben 12 darab komplex, rövidebb feladatot kell megoldaniuk a vizsgázóknak, ami lehet komplex forráselemzés, térképek, információkeresés képek vagy szövegek segítségével, valamint évszámok is. A vizsga második részében összesen négy darab – két hosszú, és két rövidebb esszét – kell kidolgozniuk a diákoknak, amiből kettő magyar, kettő pedig egyetemes történelem.

Legális puskaként mindkét szinten használhatnak atlaszt, a középszintű vizsgázóknak viszont ezt maguknak kell biztosítaniuk, míg az emeltezőknek az iskola adja.

A történelemérettségi legjelentősebb sajátossága, hogy míg a korábbi vizsgákon, magyaron és matematikán a feladatrészek között a felügyelőtanárok beszedték a már kitöltött feladatlapokat, addig történelemből a vizsgázók mindkét szinten egyben kapják meg a rövid feladatokat és esszékérdéseket, így tehát maguk dönthetik el, hogyan osztják be a rendelkezésükre álló perceket.

Hirdetés

Hány pontot lehet szerezni?

Mindkét szinten maximum 100 pontot érhetnek el a diákok – 50 pontot az esszékkel és 50 pontot a rövid feladatokkal, ez fog kiegészülni később a szóbeli vizsgáért kapható maximum 50 ponttal.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat a történelemérettségiről itt tudjátok követni:

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!