Hirdetés

Elkezdődött a matematika érettségi, 74 ezren néznek szembe a legnehezebbnek ítélt vizsgatárggyal

3 perc olvasás
Elkezdődött a matematika érettségi, 74 ezren néznek szembe a legnehezebbnek ítélt vizsgatárggyal

Középszinten három órán át, emelt szinten pedig négy órán keresztül írják a vizsgázók az idei matematika érettségit. Kövessétek az oldalunkat, hogy a lehető leghamarabb értesüljetek az ezzel kapcsolatos információkról.

Hirdetés

Ezekben a percekben nyithatják ki és kezdhetik el megoldani a matematika érettségi első részét a végzős diákok. Idén 70 394-en vizsgáznak középszinten, 4537-en pedig emelt szinten matematikából.

A középszinten vizsgázó tanulókra 180 perc, vagyis három órányi kemény megpróbáltatás vár, míg az emelt szinten érettségző diákok még ennél is tovább, négy órán keresztül írják a feladatlapot. A középszintű matematika érettségi összesen két részből áll. Az első részben 10-12 darab olyan feladatot kell megoldaniuk a diákoknak, amik az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatottak ellenőrizni. Ennek megoldására összesen 45 perc áll a tanulók rendelkezésére, majd megkapják az A) és B) részekből álló, hosszabb feladatokat tartalmazó második feladatlapot, aminek megoldására 120 percet kapnak.

Az A) részben három, a B) részben pedig a felsorolt három feladat közül kettőt kell kiválasztaniuk a vizsgázóknak. Ezek általában több kérdésből állnak és több témakört is felölelnek. A témakörök lehetnek halmazok, logika, kombinatorika, gráfok, számelmélet, algebra, függvények, analízis, geometria, koordinátageometria, trigonometria, valószínűség-számítás, statisztika és gondolkodási módszerek.

Hasonlóan, de jóval nehezebb feladatokból épül fel az emelt szintű vizsga is. A feladatlap első részében a diákoknak 4 darab „rövidebb” feladatot kell megoldaniuk, a második részben pedig öt feladat közül négyet kell kiválasztaniuk és a legjobb tudásuk szerint megoldaniuk. Mivel az emelt szintű feladatsorokat a diákok központilag írják, nem azokban az intézményekben, ahol egyébként tanulnak, ezért az emelt szintű vizsga feladatairól csak délután, a vizsgázók beszámolói alapján fogunk tudni beszámolni, a középszintű vizsga feladatairól és megoldásairól viszont igyekszünk a lehető leghamarabb tájékoztatni titeket.

Hirdetés

Folyamatosan frissülő tudósításunkat a mai matematika érettségiről itt tudjátok követni:

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!