Hirdetés

Elkezdődött a keresztféléves felvételi: itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Október 15-én kezdetét vette a keresztféléves felvételi, már lehet jelentkezni a februárban induló felsőoktatási képzésekre. A jelentkezés november közepéig tart. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Hirdetés

Megjelent a felvi.hu-n a 2020 februárjában – keresztfélévben – induló egyetemi, főiskolai képzésekre vonatkozó felvételi tájékoztató. Ebben találjátok a szakok pontos követelményeit és a pontszámítási szabályokat.

Hol és meddig tudtok jelentkezni a képzésekre?

A Felvin történő regisztráció után az E-felvételi rendszerben nyújthatjátok be a jelentkezéseteket 2019. november 15-ig.

Milyen képzésekre tudtok jelentkezni?

A keresztféléves felvételin alap-, osztatlan- és mesterképzésre, valamint felsőoktatási szakképzésekre is jelentkezhettek. A meghirdetett szakok teljes listáját itt találjátok.

Hány képzést jelölhettek meg a felvételin?

A keresztféléves felvételin is legfeljebb hat helyet jelölhettek meg – ebből hármat díjmentesen, a további helyek megjelöléséért pedig 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

Fontos, hogy ha egy adott képzést állami ösztöndíjas és önköltséges formában is meghirdetnek, és ugyanabba az intézménybe, ugyanarra a szakra jelentkeztek – tehát megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is –, akkor ez egy jelentkezési helynek számít a felvételi jelentkezés során.

Meddig kell feltölteni a szükséges dokumentumokat?

Ha már megvannak a dokumentumok, akkor a jelentkezéssel egy időben kell feltöltenetek az E-felvételi rendszerbe. A jelentkezési határidő után szerzett dokumentumok feltöltésének határideje 2020. január 9.

Kötelező a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi? 

Ahogy arról korábban már beszámoltunk,  a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) arról tájékoztatta az Eduline-t, hogy a keresztféléves felvételire még nem vonatkozik a 2020. január 1-jén életbe lépő új jogszabály – vagyis a februárban induló képzésekre még nyelvvizsga és – ha az adott szakon nem kötelező – emelt szintű érettségi nélkül is tudtok jelentkezni.

Meddig kell hitelesítenetek a jelentkezést?

A jelentkezés hitelesítésének határideje 2019. november 20., amit megtehettek postai úton vagy Ügyfélkapun keresztül is.

Mikor hirdetik ki a ponthatárokat?

A ponthatárokat várhatóan 2020. január 23-án hirdetik ki, vagyis ekkor derül ki, hogy felvettek-e benneteket az általatok megjelölt szakra.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!