Az utóbbi időben számos olyan iskolai példát hoztunk már, amely arról szólt, intézményen belül hogyan tesznek a diákok stresszoldásáért. Így kezelik a tanulók szorongását külföldön és belföldön egyaránt.

hirdetés

A több mint 300 egyetemista bevonásával végzett vizsgálat szerint heti egy órányi kutyás foglalkozás hatására azok a stresszes diákok, akiknek esetében magas volt a bukás vagy a lemorzsolódás kockázata, “nyugodtabbnak és elfogadottabbnak” érezték magukat. A kutyákkal töltött idő segített nekik a koncentrálásban, a tanulásban és az információk jobb felidézésében – írtuk meg korábban a BBC beszámolója alapján.

Az Egyesült Államokban csaknem ezer campuson vannak terápiás háziállatok, és számos nagy-britanniai egyetemen, köztük a University College Londonban és a Nottingham Trent Egyetemen is találkozni kutyákkal. A napokban megírtuk, hogy már nemcsak kutyákat, hanem tengerimalacokat is tartanak ilyen célból. A brit Warlingham Iskolában az állatok érkezése óta a tanárok úgy vélik: a gyerekek sokkal boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és jobban tudnak figyelni az órákon.

hirdetés

Itthon is

A dunaújvárosi Pentelei Mentálhigéniás Általános Iskola, Szakképzőiskola és Gimnázium népszerűsége innovatív módszereiknek is köszönhető. Mentorprogramuk mellett a diákok görcseinek feloldását sokszor az ott dolgozó tanárok kutyáinak köszönhetik, akik egész nap velük vannak az iskolában. Sokszor pusztán a jelenlétükkel csillapítják a kedélyeket. Ha pedig végleg elmérgesedne egy vita, és a diákok nem hajlandók szóba állni egymással, akkor az egyikőjük a kutya egyik fülébe, a másikójuk pedig a másikba súgja bele a problémát, amit aztán együtt kisimogatnak az állatból.

Van olyan intézmény, ahol különböző meditációs gyakorlatokkal érik el ugyanezt a célt. Egy angol katolikus általános iskolában – amely az Egyesült Királyság hátrányosabb helyzetű részében van – például meditációs technikákat használnak, ezek segítik a kiszolgáltatott gyerekeket megbirkózni a mindennapi stresszel. Mindez nemcsak mentális egészségüket segíti, hanem hosszútávon javítja az iskolai teljesítményüket is.

Forrás: Eduline