Hirdetés

Egyre több az elektromos roller a városban, módosulhat a KRESZ

Az elektromos rollerekre, segwayekre egyelőre nem vonatkozik a KRESZ, ezért a jogszabályt hónapokon belül módosíthatják – mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak. A biciklizés közbeni zenehallgatást is szabályoznák.

Hirdetés

Az elektromos mobilitási eszközök, például az elektromos rollerek és a segwayek terjedése miatt szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak. A KRESZ-ről szóló jogszabályt reményei szerint már jövőre módosítani tudják, az új csomag elfogadása hónapokig is eltarthat.

A jelenlegi KRESZ-szabályok szerint az elektromos rollerek nem minősülnek közlekedési járműnek, így a gyalogosokra vonatkozó szabályok vonatkoznak az ezekkel közlekedőkre – mondta korábban Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az InfoRádióban. Révész Máriusz szerint ugyanakkor a gyalogosok jogosan kérik, hogy elektromos rollerrel ne száguldozzanak a járdán.

Budapesten a Belvárosban, valamint a budai Várban önkormányzati rendelettel tiltották ki az ilyen eszközöket a járdákról, de csak a Lime hálózatában háromszáz e-roller bérelhető. A Magyar Biztosítók Szövetsége arra figyelmeztetett, hogy a szabályozatlanság miatt baleset esetén ezekre az eszközökre nincs biztosítás.

Németországban az e-rollereket júniusban engedélyezték, és motoros járműnek tekintik, vagyis ittas állapotban tilos azokkal közlekedni. A müncheni Oktoberfesten 400 embert kaptak rajta, hogy részegen e-rollerezett, közülük 254-en emiatt elvesztették a jogosítványukat.

A KRESZ jelenleg azt sem szabályozza, ha füldugóval zenét hallgatva közlekedünk a kerékpárúton, ezért Révész Máriusz ezen is változtatna, mert úgy látja, hogy ez nagy mértékben növeli a balesetveszélyt – írja az InfoRádió.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!