Egyre több a magyarországi hallgató az erdélyi felsőoktatási intézményekben, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a legnépszerűbb.

hirdetés

Slágerszak Kolozsváron az antropológia alapképzés, itt egy-egy évfolyam kétharmadát magyarországiak adják. Számottevő számban vannak jelen magyarországiak a pszichológia és a magyar-francia alapképzéseken, a mesterképzések közül a pszichológia nagyon népszerű. Sokan döntenek a marosvásárhelyi színművészeti, illetve az orvosi mellett is – írja az Átlátszó Erdély, amely szerint az erdélyi képzések vonzerejét többek között az adja, hogy a hallgatók magyarul tanulhatnak, és számottevően olcsóbban juthatnak a magyarországihoz hasonló színvonalú képzéshez.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetemen 2015 és 2017 között a hallgatók 11 százaléka magyar állampolgár volt.

A magyarországi diákok a legnagyobb arányban a pszichológiai képzéseket választják, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Komplex szervezetekben alkalmazott pszichológia nevű mesterképzésén 73 százalékos átlagarányban tanulnak magyar állampolgárok (a szakot eddig csak két tanévben, 2015 és 2018 között indították).

Forrás: Eduline