Hirdetés

Egyre komolyabb a tanárhiány az iskolákban, a katatörvény pedig csak súlyosbít a helyzeten

4 perc olvasás
Egyre komolyabb a tanárhiány az iskolákban, a katatörvény pedig csak súlyosbít a helyzeten

Július 21-én kiderül, ki melyik egyetemre kerülhet be és kezdheti el a tanulmányait ősztől: jönnek a felvételi ponthatárok. Több tízezer tanárt érinthet a héten elfogadott katatörvény, miközben akkora a pedagógushiány, hogy már Facebook-csoportokban és kisebb állásportálokon is tanárokat keresnek az iskolák. Összeszedtük a hét legfontosabb híreit.

Hirdetés

Akkora a pedagógushiány, hogy már Facebook-csoportokban és kisebb állásportálokon is tanárokat keresnek az iskolák

Jelenleg is több ezer pedagógust keresnek az iskolák és az óvodák, a betöltetlen állások száma a tanév vége óta csak emelkedett. Sok iskola már nem csak a közszféra állásportálján próbálja megtalálni a leendő tanárokat a tanévkezdésig: felpörögtek a Facebook-posztok, állásportálok és az alternatív megoldások. Részleteket itt olvashattok.

Erre a tizenöt szakra került be a legtöbb felvételiző egy éve: idén is nagy verseny lesz a helyekért

Több tízezer tanárt érinthet a katatörvény, ők eddig mellékállásban egészítették ki “nyomorbérüket”

Hirdetés

A Pedagógusok Demokratikus Szervezete (PDSZ) közleményben reagált a kisvállalkozókat hátrányosan érintő és megszavazott törvényjavaslatra.

Mindeközben még komolyabb tanárhiánnyal küzdenek majd a nyelviskolák a kata szabályainak átírása miatt. „Sok olyan tanár lesz, aki nem tud majd legálisan órát vállalni”– mondta a kedd délután elfogadott katatörvény hatásairól a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke az Eduline-nak. A kata szabályainak szigorítása miatt ugyanis a nyelvtanárok egy része is patthelyzetbe került, pedig a nyelviskolák eddig is komoly pedagógushiánnyal küzdöttek. Ráadásul a tanfolyamok ára is magasabb lehet.

Sorra dőlnek meg a rekordok: 217 (!) kreditet szerzett egy félév alatt a Pázmány egyik hallgatója

Másfél hete írtunk arról, hogy a Műegyetem és a győri Széchenyi István Egyetem egyik hallgatója 123 kreditet gyűjtött egy félév alatt, néhány nappal később pedig arról számoltunk be, hogy a Pécsi Tudományegyetem egyik mesterszakosa három képzést végez egyszerre, így idén tavasszal 155 kreditet szerzett. Azóta újabb rekorder jelentkezett az Eduline-nál: a Pázmány egyik hallgatója – nem tévedés – 217 kreditet gyűjtött egy szemeszter alatt.

Nem csak itthon tiltakoznak a siralmas fizetés miatt a tanárok, más országokban is sztrájkra készülnek

Hirdetés

Több ezer tanár vonult az utcára Szlovákiában, hogy magasabb fizetést követeljen, de sztrájkoltak Izraelben, Angliában és Macedóniában is. A probléma mindenhol ugyanaz: az árak folyamatosan nőnek, a fizetések viszont nem.

Sok településen szolgálati lakást kínálnak az óvodapedagógusoknak

Egyre nehezebb betölteni a meghirdetett óvodapedagógusi állásokat, ezért sok település szolgálati lakással és más juttatásokkal próbál pályázókat csalogatni a helyi óvodákba. Budapesten kevés a szolgálati lakás, de néhány kerület néhány tízezer forintos pótlékkal egészíti ki az óvodapedagógusok bérét.

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy a magyar tanárok fizetését emeljék fel a diplomás átlagbérhez

A közoktatásban is nagy változásokat akar az Európai Bizottság a magyar kormányaltól cserébe azért, hogy megállapodhassanak az uniós forrásokról.

Hirdetés

 

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!