Egyetemistaként már csak a hónap végéig használhatjátok a középiskolás, vagy az előző félévi matricával ellátott diákigazolványotokat. Mutatjuk a legfontosabb szabályokat.

hirdetés

Október 31-ig érvényesek az előző félévi matricával ellátott, és a középiskolai diákigazolványok.

Ha most egyetemre, főiskolára jártok, új, felsőoktatási diákigazolványt kell igényelnetek: ha ezt még nem tettétek meg, itt találjátok a lépéseket. Ne aggódjatok, ha október végéig nem készül el az új igazolványotok: ebben a felsőoktatási intézményben kérhettek ideiglenes, 60 napig érvényes igazolást. 

Mi történik, ha nem tanultatok tovább?

Ahogy arról már korábban írtunk, azok, akik nem tanultak tovább – így nem kaptak érvényes matricát erre a félévre – szintén csak a hónap végéig használhatják a diákigazolványukat, azonban, ha még októberben vesztek diákbérletet, azt legkésőbb december 1-ig használhatjátok. Erről bővebben itt olvashattok.

hirdetés

Fontos, hogy aki halasztó (passzív félévet választ), az ugyan rendelkezik hallgatói jogviszonnyal, de – aktív hallgatói jogviszonyt igazoló – matricára nem jogosult, ezért nem tud diákigazolványt igényelni, illetve érvényesíteni.

Meddig érvényes a féléves matrica?

Az idei félévben kapott matricátokat egészen március 31-ig használhatjátok, tavaszi félévben érvényesített diákigazolványok pedig október 31-ig érvényesek.

Forrás: Eduline