Hirdetés

Duális szakképző központ épül Zalaegerszegen: a kisvállalkozásokat is bevonják

Az önkormányzat, az iskolák, a városban működő vállalkozások együttműködésével és a kormány támogatásával Zalaegerszegen nyílik meg az első duális szakképző központ – közölte az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a zalai megyeszékhelyen épülő duális szakképző központ építésének projektindító rendezvényén.

Hirdetés

Palkovics László kiemelte, hogy az épülő központ lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok a tanulmányaik alatt a tudás mellett gyakorlati ismereteket is szerezzenek. A 2014-ben létrejött duális képzési rendszer a nagyvállalatokra épült – emlékeztetett az innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, hogy a duális képzésben a kisvállalkozások is részt vesznek, de nem tudnak olyan feltételeket biztosítani, mint a nagyobb vállalkozások. A zalai megyeszékhelyen a duális szakképző központban viszont a helyi gazdasági szereplők az önkormányzattal együttműködve tudják majd a duális képzést megvalósítani.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: az 1400 négyzetméter alapterületű szakképzési központ a Széchenyi 2020 program keretében, az egykori laktanya irodaépületének helyén épül fel. A 600 millió forint európai uniós támogatással megvalósuló beruházást az önkormányzat 46 millió forinttal támogatta. Az üzemcsarnokban gépi forgácsoló-, hegesztő és lakatos műhelyeket és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. Az új épület lehetőséget ad az ipari tanulók szakmai gyakorlati képzésére is – tette hozzá. A projekt keretében a működéshez szükséges infrastrukturális feltételeket az önkormányzat teremti meg, míg a betelepülő termelő cégek a szükséges eszközöket, gépeket biztosítják.    

A szakképzésben 2020 szeptemberében jelentős változásokat vezetnek be: radikálisan lecsökken a szakmák száma, a legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben lehet majd megszerezni. A szakgimnáziumokat  és a szakközépiskolákat átnevezik: az előbbi új neve technikum, az utóbbié pedig szakképző iskola lesz. Az elmúlt napokban cikksorozatban néztük meg, mi változik az egyes képzési területeken: itt foglaltuk össze az összes tudnivalót:

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!