Diákként is ragaszkodni kell az írásban megkötött – az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A diákok több formában is dolgozhatnak a nyári szünetben, ám a NAV tájékoztatója alapján „munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, mely csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz”.

A NAV tájékoztatója hozzáteszi: a munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is, de alapszabály, hogy egy diáknak is meg kell kapnia a minimálbért, ami napi nyolcórás munka esetén havi bruttó 149 000 forint.

„Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi- vagy idénymunka) keretében dolgoznak, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni” – teszi hozzá a NAV.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a megállapodás előtt érdemes a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, az „Adatbázisok” rovatban, „a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél ugyanis kockázatos munkába állni”. A NAV részletes tájékoztatóját a diákmunkáról itt találjátok.

Forrás: Eduline