Hirdetés

Diákmunka a téli szünetben: szabályok és tippek

Milyen feltételekkel vállalhattok diákmunkát a téli időszakban középiskolásként vagy egyetemistaként, mennyi pénzt kaphattok és mire érdemes figyelni? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Hirdetés

A téli időszakban is kétféle módon vállalhattok diákmunkát: iskolaszövetkezeten keresztül vagy munkaszerződés alapján.

Ha iskolaszövetkezeten keresztül dolgoztok, a béreteket egyedül a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége terheli (15 százalék). Mint nappali tagozatos tanulók vagy hallgatók egészségügyi szolgáltatásra vagytok jogosultak, így társadalombiztosítási járulékot nem fizet utánatok a munkáltató – így táppénzt sem kaphattok. A munkabérből nyugdíjjárulékot sem vonnak le. A választás előtt a diákszövetkezetekről tájékozódjatok online és járjatok utána mások tapasztalatainak. Nézzetek utána annak is, hogy a szövetkezet rendelkezik-e DiákÉSZ tagsággal.

Ha egyetemistaként munkaszerződés alapján dolgoztok, a munkáltató a fizetésetek 8,5 százalékának megfelelő egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot, továbbá 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. Vagyis ezt a munkaviszonyt a majdani nyugdíj számításánál is figyelembe veszik.

Fontos, hogy  diákmunkásként is jogosultak vagytok a minimálbérre vagy – középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakör esetén – a garantált bérminimumra. Előbbi összege óránként bruttó 857 forint, utóbbié bruttó 1121 forint.

Mindig ragaszkodjatok az írásbeli szerződéshez, amely tartalmazza az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét, és minden dokumentumból kérjetek saját példányt. Fiatal munkavállalóként – 16 és 18 éves kor között – éjszakai, 22 és 06 óra közötti munkavégzésre, illetve – a téli időszakban a kereskedelemben gyakori – túlórára nem kötelezhetnek titeket. A napi munkaidő legfeljebb nyolc óra lehet, akét műszak között pedig legalább 12 órának kell eltelnie.

Nemcsak a szorgalmi, hanem a vizsgaidőszakban is fontos, hogy ne vállaljátok túl magatokat, és a munka ne menjen a tanulmányi eredmények rovására. Minden vizsga előtt hagyjatok szabadon néhány napot a felkészülésre, és egy-egy fárasztó munkanapot se feltétlenül egy reggeli vizsga előtt vállaljatok be.

Forrás: EdulineAdy Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!