Hirdetés

Borokról szóló ismeretterjesztő szöveget kaptak középszinten az érettségizők

2 perc olvasás
Borokról szóló ismeretterjesztő szöveget kaptak középszinten az érettségizők

Egy kortárs írónő szövegét kapták a diákok a szövegértési részben.

Hirdetés

Egy kortárs magyar írónő borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták a magyarból középszinten érettségizők hétfőn, a magyar érettségi szövegértési részében.

A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pontot szerezhetnek a diákok. A szövegértési feladatok rendkívül aprólékosan kérnek számon a kortárs szöveg alapján borokkal kapcsolatos ismereteket. A szöveg nagyon részletesen ismertet borfajtákat és borvidékeket is.

A magyarérettségi első feladatsorának megoldására a diákoknak egyébként 90 percük van – ennyi idő alatt egy szövegértési és egy rövid szövegalkotási feladatsort kell megoldaniuk.

Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat.

Percről percre tudósításunkat az érettségiről itt tudjátok követni:

Hirdetés

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!