Hirdetés

Betiltották a női sportot a tálibok Afganisztánban

2 perc olvasás
Betiltották a női sportot a tálibok Afganisztánban

A tálib kulturális bizottság elnöke szerint a női sport szükségtelen és helytelen.

Úgy gondolom, nem szabad engedélyeznünk a sportot a nők számára, mert a női sport szükségtelen. A média korát éljük, a játékokról videók és fotók készülnek, és mindenki látni fogja őket.”

Hirdetés

– fogalmaz Ahmadullah Wasiq, a bizottság elnöke. Az új rendelkezés az afgán női krikett csapatot is érinti, ugyanis egy krikettmeccsen adódhatnak olyan helyzetek, ahol a női arc vagy test fedetlenné válik. Ezt pedig az iszlám vallás nem engedélyezi – írja a Guardian.

Az afgán női krikett csapat elmondása szerint nem kaptak egyértelmű tájékoztatást a női sport jövőjéről, de a játékokat már felfüggesztették. Afganisztán női sportolóinak a tálib hatalomátvétel óta meghúzódniuk, bujkálniuk kell, többeket pedig erőszakkal fenyegettek, amennyiben sportolni mernek.

Korábban a nők oktatását illetően is szigorú feltételeket hoztak Afganisztán újdonsült vezetői. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a magánegyetemek kinyithattak, a nők azonban csak eltakart arccal és testtel léphetnek be az intézményekbe – ráadául a férfiaktól elkülönített bejáraton. A rendelettel megszüntették a koedukált oktatást is. Szélsőséges esetben egy helyiségben is tartózkodhatnak, de ebben az esetben függönnyel el kell választani őket egymástól. A lányosztályokban nők oktathatnak, illetve „erkölcsös idős férfiak”.

A nők jogainak egy újabb és újabb korlátozásai elárulják, hogy a tálibok korábban tett ígéretei köszönőviszonyban sincsenek a jelenlegi eseményekkel. Sőt, éppen ellentétes folyamatok zajlanak Afganisztánban: a különböző vallási és etnikai csoportok nincsenek képviselve az ország vezetésében, a napokban megalakult ideiglenes kormány csak tálib férfiakból áll, akik közül sokan problémás előélettel rendelkeznek.

Hirdetés

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!