Hirdetés

Bejelentette a minisztérium: átalakítják az egyetemi felvételi rendszerét

2 perc olvasás
Bejelentette a minisztérium: átalakítják az egyetemi felvételi rendszerét

Csák János a Facebookon közölte: 2024 őszétől átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert, és megszüntetik a nyelvvizsga-kötelezettséget is.

Hirdetés

“Egy új, egyszerűbb, rugalmasabb felvételi rendszer alapját fogadta el a kormány, amely alkalmazkodik a diákok és az egyetemek igényeihez” – posztolta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Facebookon. Ahogy korábban megírtuk, a minisztérium előtt volt egy felvételi rendszert is érintő javaslat is, úgy tűnik, ezt a kormány elfogadta. 

Az átalakítás része, hogy az egyetemek az 500 pontos felvételi rendszeren belül maguk dönthetnek majd 100 pontról, valamint az érettségi pontszámítás során figyelembe vehető érettségi tárgyakról és ezek szintjéről is. Azaz arról, hogy mikor kell emelt vagy középszintű érettségi.

Csák János hozzátette, fontos, hogy a felvételi rendszer – a fenti változások ellenére – továbbra is központi marad. Azaz továbbra is hat helyre lehet majd jelentkezni, a 100 intézményi ponton felül 100 pont jár a középiskolai tanulmányi eredményekért és 300 pont az érettségi eredményekért.

Hol volt, hol nem volt nyelvvizsga

Hirdetés

A kormány ezen felül kivezeti a kötelező nyelvvizsgarendszert is – tette hozzá a miniszter. Így a jövőben a nyelvvizsga-kötelezettség helyett a képzés során kell az egyetemeknek biztosítaniuk a megfelelő nyelvi kompetenciák megszerzését. A tervek szerint így “a nyelvvizsgáztatás és nyelvoktatás területén is nő a felsőoktatási intézmények autonómiája” – írta Csák János. A kötelező vizsga kivezetésétől függetlenül az egyetemeknek gondoskodniuk kell arról, hogy hallgatóik rendelkezzenek az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegennyelvi ismeretekkel – tette hozzá.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!