Hirdetés

„Azoknak okozhatott problémát az érettségi, akiknek nem megy jól a függvény témakör”

3 perc olvasás
"Azoknak okozhatott problémát az érettségi, akiknek nem megy jól a függvény témakör"

Véget ért a középszintű matekérettségi, amely a tavalyi feladatsornál nehezebb volt, de összeségében nem lehetetlen – mondta az Eduline-nak Tönköly Dorina, a Studium Generale matematika szekció vezetője.

Hirdetés

„Tavalyhoz képest nehezebb volt az érettségi, de annak biztosan örültek a diákok, hogy nem volt trigonometria” – mondta a szaktanár, aki hozzátette, hogy az első feladatrészben volt pár becsapósabb feladat – erről itt írtunk részletesen – de az még egészen elfogadható volt, illetve a második feladatlap A része is barátira sikerült.

A B rész viszont okozhatott fejtörést:

„Lehet néhányan bajban voltak, hogy a 17-es vagy a 18-as feladatot hagyják-e ki. Első ránézésre azt gondoltuk, hogy az utolsó feladat könnyű, egy egyszerű szövegértés, de részletesebben megnézve a feladatot, a C résztől kezdve nehezebbé vált: a kombinatorika elijeszthette a diákokat.”

A Studium Generale munkatársa mégis azt mondja, hogy a 17-es trigonometria feladat okozhatta a legtöbb problémát, mert ehhez térlátásra is szükség volt.

Az idő sem jelenthetett problémát

Ha alapszinten tisztában voltak a diákok a fogalmakkal, akkor nem kellett sokat nyitogatni a függvénytáblát a második feladatlapnál, így a 135 percnek elégnek kellett lennie. Alapvetően kevés elméleti tudásra volt szükség, elég gyakorlatias lett a feladatsor. Viszont a pedagógus szerint az első résznél már nagyobb szükség volt a segédeszközre, ezért ott lehet, hogy néhány érettségiző nem végzett 45 perc alatt.

Hirdetés

A kettest könnyen össze lehetett ollózni

„Nagyon jó volt, hogy sok részfeladatból állt még a második feladatlap is, mert így sok pontot össze lehetett szedni minden feladatnál, főleg a 16-os statisztikáról szólóval gyűjthettek rengeteg. Emiatt nem hiszem, hogy sok olyan diák lenne, aki nulla pontot kapna valamelyik feladatra.” – mondta a matematika szekció vezetője.

Miből állt az érettségi?

A középszintű matekérettségi két feladatlapból áll. Az elsőben 12 feladat szerepelt, ezek megoldására 45 percet kaptak a diákok, maximum 30 pontot szerezhettek a jó válaszokkal.

 

Több pontot ér a matekérettségi második, hosszabb, összetett feladatokból álló része, azzal maximum 70 pontot gyűjthettek a vizsgázók.

 

Ez a feladatsor további két részből áll, de a feladatok megoldásának sorrendje itt már tetszőleges. A II/A rész három, egyenként 11-13 pontos feladatot tartalmaz, ezek több részkérdésből állnak. A II/B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből kettőt kell választani, a javítók csak ezeket értékelik.

Hirdetés

 

A középszintű érettségi nem hivatalos megoldásait itt tudjátok megnézni:

 

A matekérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok:

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!