Hirdetés

Az Ügyfélszolgálat válaszol I.

3 perc olvasás

Gyakori kérdések a jelentkezés kapcsán

Célegyenesbe fordult a felsőoktatási jelentkezési időszak, közeledik a február 15-i jelentkezési határidő. Cikksorozatunkban megválaszolunk néhány olyan kérdést, amit gyakran feltesznek az Ügyfélszolgálat munkatársainak: az első részben az emelt szintű érettségivel vagy épp annak hiányával, az idegen nyelvi érettségi hiányával, az érettségi eredmények E-felvételiben rögzítésével kapcsolatos kérdéseket gyűjtöttük össze.

Valóban szükséges emelt szintű érettségi ahhoz, hogy bekerüljek egy képzésre?

Röviden a válasz: igen. Alapképzésre és osztatlan képzésre történő jelentkezés esetén alapvető és általános felvételi követelmény, hogy a jelentkező rendelkezzen

  • legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi eredménnyel, vagy
  • egy (legalább alapképzésben vagy régi rendszer szerinti főiskolai képzésben szerzett) felsőfokú oklevéllel, vagy
  • felsőoktatási szakképzés elvégzését igazoló oklevéllel (amennyiben a felsőoktatási intézmény számol abból pontot).

Ez alól kivételek a felsőoktatási szakképzések (az F jelzésű 4 féléves képzések a meghirdetésekben), továbbá azok az alapképzések, osztatlan képzések, ahol a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga eredményéből számítják. Ilyenek a művészet és művészetközvetítés képzési területbe tartozó képzések, az edző és a szakoktató alapképzési szak, illetve azok az egy- és kétszakos osztatlan tanár szakok, ahol csak gyakorlati vizsga van.

A szakok a felvételi követelmény szempontjából két csoportra oszlanak:

  • vannak olyan képzések, ahol bármely vizsgatárgyból lehet emelt szintű érettségi, függetlenül attól, hogy a képzésen az érettségi pontok számításához meghatározott érettségi követelmények között milyen tárgyak szerepelnek. Ezeknek a szakoknak a listája külön is megtalálható a Tájékoztatóban.
  • illetve vannak olyan képzések, ahol a felvételi követelmény azonos az érettségi pontok számításához előírt követelménnyel.

Ennek alapján ha az intézményi meghirdetéseknél (az Egyetemek, főiskolák menüpontban) az érettségi vizsgakövetelmények oszlopban nem lát emelt szintű érettségire utaló bejegyzést (pl. „angol (E)”), akkor az csak arra vonatkozik, hogy azon a képzésen bármely tárgyból tehető emelt szintű érettségi vizsga, és nem arra, hogy ott nincs ilyen követelmény (kivéve a fentebb részletezett kivételeket)!

Bővebben az emelt szintű követelményről a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2021. szeptemberben induló képzések c. kiadvány (Tájékoztató) Felvételi követelmény: emelt szintű érettségi vizsga c. fejezetében olvashat.

Hirdetés

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!