Hirdetés

Az érettségin találkozott először az osztálytársaival az SMA-s gimnazista Dunaújvárosban

3 perc olvasás
Az érettségin találkozott először az osztálytársaival az SMA-s gimnazista Dunaújvárosban

Nárcisz volt az első SMA-s diák, aki ebben a formában érettségizett digitális kultúrából.

Hirdetés

A majdnem 18 éves Lisztes Nárcisz az érettségin találkozott személyesen először az osztálytársaival, akik nagyon érdeklődően fogadták, kérdezgették, sokat beszélgettek vele – írja a sonline. Hogy a nagy pillanatra miért csak most került sor, annak a lány betegsége az oka.

Nárcisznál 1,5 éves korában SMA-t, vagyis gerinceredetű izomsorvadást diagnosztizáltak. Az édesanya, Adrienn már korán észrevette, hogy baj van, így a lányt megkésett mozgásfejlődés miatt már 8 hónapos korában orvoshoz vitte, de diagnózist csak az izombiopszia után kaptak. Akkor azt mondták nekik, hogy Nárcisz nem éri meg kétéves kort, ehhez képest a nagybajomi lány augusztusban már a 18-at tölti.

Nárcisz májusban előrehozott érettségit tett digitális kultúrából. Mivel eddig olyan SMA-s diák még nem érettségizett Magyarországon, aki nem speciális iskolában tanul, az Oktatási Hivatal számára is külön feladatot jelentett a speciális protokoll kialakítása. A lány egy ágyon fekve, speciálisan kialakított számítógépen tette le a gyakorlati vizsgát, nagy eséllyel sikeresen.

Az út viszont nem volt egyszerű, hiszen három évvel ezelőtt nagyon nehezen találtak Nárcisznak középiskolát, hiába volt kitűnő tanuló.

Hirdetés

Végigtelefonáltam a kaposvári iskolákat, mert nekünk az lett volna a legegyszerűbb a távolság miatt, de elzárkóztak Nárcisz fogadása elől, annak ellenére, hogy akkor volt a covid miatti lezárás, és online zajlott éppen az oktatás. Rendkívüli felvételi eljárást hirdettek, itt is sokat érdeklődtünk, és így jutottunk el a dunaújvárosi Rosti Pál Gimnáziumhoz

– mondta a nagybajomi édesanya.

Nárcisz a középiskolát online végzi: heti 10 órában tanul úgy, hogy a pedagógusok a rendes tanóra után online neki is leadják a tananyagot. A helyzetet nehezíti, hogy a lány az SMA mellett súlyos gerincbetegséggel is küzd, így nem tud ülni vagy akár elektromos kerekesszékkel közlekedni.

Bár a család saját erejéből nézett szembe a kihívásokkal, az érettségire Nárciszt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Marcali Támogató Szolgálata vitte el. A lány most az előrehozott biológiaérettségijére tanul: mivel írásbeliznie nem kellett, emiatt majd a szóbelin két tételt húz és ad számot a tudásáról.

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!