Hirdetés

Az első rövid esszét választottátok töriből? Így kellett megoldani

3 perc olvasás
Az első rövid esszét választottátok töriből? Így kellett megoldani

A középszintű töriérettségi második felében két rövid és két hosszú esszé közül kell egyet-egyet kellett megoldaniuk a vizsgázóknak. Most az első választható rövid esszé, a 13-as feladat megoldásait hoztuk el nektek. Nagyon fontos, hogy ez nem a hivatalos javítókulcs, azt csak holnap teszi elérhetővé az Oktatási Hivatal.

Hirdetés

Folyamatosan frissülő tudósításunkat innen követhetitek. Az első infókat a töriérettségiről itt találjátok, a szaktanári véleményt pedig innen érhetitek el.

Az érettségi 12 feladatból álló első felének javítókulcsát itt találjátok, most pedig azt is megmutatjuk, hogyan kellett megírni az első rövid esszét (13-as feladat). Az ajánlott szövegben zárójeles nagybetűkkel jelöltük a pontszerzéshez szükséges adatokat, információkat.

Íme a megoldási javaslat a szaktanárunk szerint:

Julius Caesar egyeduralma

Julius Caesar az ókori Római Birodalomban (T) a néppárt vezéralakja volt. Ie. 48-ban (T) Pharszalosznál legyőzte a senatus (K)  által támogatott Pompeiust (E), ezután győzelmet aratott az ellenálló seregek fölött, majd egyértelműen az egyeduralom megszerzésére tört. Ezt a köztársasági jogrendre épülő hatalmával valósította meg: a római nép és a neki behódolt senatus segítségével több tisztséget is viselt (E) (például: élethosszig dictator, consul, Haza Atyja, censor) (K) és jogot kapott arra, hogy ő nevezze ki  a tisztségviselők felét (F), így saját híveivel töltötte fel a hivatalokat (F).

Hirdetés

A censori méltóság viselésével  kibővíthette a senatus létszámát, amely így 300-ról 900 főre növekedett (E) és tagjai közé provinciabeli előkelőket is meghívott( F), így a legfontosabb állami szervek (senatus, magisztratusok) az ő akaratát követték (E). Egyeduralma során több reformot is végrehajtott (új naptár, új pénz bevezetése) és a sok provinciabeli polgárnak is polgárjogot adott (E).

A hatalom egy kézben történő központosítása miatt a köztársaság (K) hívei ellene fordultak és a senatus ülésén meggyilkolták (ie. 44). (E)

A legfrissebb infókról a folyamatosan frissülő érettségi tudósításunkból olvashattok:

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!