Egyre több Eduline-olvasó írja meg nekünk a véleményét a mai középszintű matekérettségiről. A kommentekből és az e-mailekből kiderül: az első részt könnyűnek tartották az érettségizők, viszont a második rész hosszabb feladatival meggyűlt a bajuk.

Indul a 2019-es matekérettségi: feladatsorok és megoldások itt!

Amilyen könnyen indult, annyira nehezen végződött. Leginkább ezzel tudnám jellemezni a mai érettségit. Az első rész játszi könnyedséggel indult, majd a következő részben sokkoltak a feladatok. Rengeteg érettségit csináltam felkészülésként, de egy sem hasonlított ehhez. Sokan kibukva jöttek ki a teremből az évfolyamtársaim közül, köztük engem is, szóval sajnos csalódással végződött a mai nap.

Az első rész tényleg nagyon könnyű volt, a második már szívatósabb. A 17-est hagytam ki – a 18-as feladat utolsó része első nekifutásra szokatlan/ismeretlen volt, de szerintem sikerült megoldanom.

Az első rész gyanúsan könnyű volt.
A választható feladatok közt voltak elég brutálisak.

Szerintem az első rész még annyira nem is volt nehéz, de a második, az nagyon. Szerintem a második rész nem középszintű feladatokból állt. Szívesen beültettem volna néhány embert azok közül, akik összeállították a második rész feladatait, hogy ők mennyire tudnák. Nagyon nem voltak “barátságos” feladatok.

A második rész
erős volt.

Első része max pontos…
de a második…

Szerintem a feladatok korrektek voltak, senkinek sem okozhattak meglepetést vele, aki rendesen felkészült. Néhány feladat sok gondolkodást igényelt azonban számomra. Úgy hiszem, eltúlozták a vektorokkal, egyenesek egyenletével foglalkoztató feladatokat az első részben. A második részben a feladatokat nehéznek találtam, de ez abból adódik, hogy nem az erősségem a tantárgy. Ezek elgondolkodtató szövegek, de a megoldás menete nem annyira nehéz, amint ráészlel az ember, hogy melyik képletet, milyen számításokat kell elvégezni. Sajnos kétszer is kifutottam az időből, pedig több feladat is sikerülhetett volna, vagy részpontokat szedhettem volna még. 45 perc alig elég arra, hogy valaki hibátlanul megoldja a feladatokat, és átnézni is legyen ideje. Ezért volt az, hogy a mértani sorozatnál az idő lejártával jöttem rá, hogy a második tagja 6, nem az első. Így értékes pontokat vesztettem. A második tesztrészben szintúgy a legeslegvégén ugrott be a feladat megoldása, így csak odafirkantottam két képletet, hátha jó.

Forrás: Eduline