Hirdetés

Atlaszt elő, kezdődik a földrajzérettségi! Ezeket kell tudnotok a mai vizsgáról

3 perc olvasás
Atlaszt elő, kezdődik a földrajzérettségi! Ezeket kell tudnotok a mai vizsgáról

Délután 2 órától középszinten 120 perc, emelt szinten 240 perc áll a földrajzból érettségizők rendelkezésére, hogy számot adjanak természet-, társadalom- és gazdaságföldrajzi ismereteikről. Mutatjuk, hogyan épül föl a földrajzérettségi, és mire lesz szükség a sikeres vizsgához.

Hirdetés

Miből áll a vizsga?

Középszinten 20 perc áll rendelkezésre a térképi ismereteket és térképhasználati képességeket felmérő feladatlap kitöltésére, majd további 100 perc tölthető el a 2. feladatlappal, amely az általános földrajzi ismeretek és képességek bizonyítását várja el a vizsgázóktól. A feladatsor megoldásával összesen 100 pont szerezhető.

  • A vizsga közel felét a földrajzi-környezeti ismeretanyag teszi ki, ez a modul rövid, kifejtős választ igénylő feladatokból épül fel.
  • A vizsgalap 15%-a topográfiai ismereteket mér fel a követelményekben meghatározott névanyagra építve.
  • A feladatok 40%-a gyakorlati jellegű: számíthattok grafikon- és ábraelemzésre, számításos feladatokra, ábrázolásra, térképi mérésre, képfelismerésre és forráselemzésre.

Emelt szinten összesen 100 pont szerezhető 240 perc alatt, de a teszten összesen 200 pont érhető el. A vizsga összpontszámának megállapításához az írásbelin elért pontszámot elosztják kettővel – tört eredmény esetén pedig felfelé kerekítenek. A feladatsor témái pedig az alábbiak szerint oszlanak meg:

  • A feladatok felében a földrajzi-környezeti ismeretanyagról kell számot adni, zárt végű, illetve rövidebb vagy hosszabb, kifejtős választ igénylő kérdések, esszéírás, rajzolás is előfordulhatnak a vizsgalapnak ezen a szakaszán.
  • 20%-ban a topográfiai névanyagról és a hozzá kötődő ismeretekről kell beszámolni, a földrajzi fogalmak felismerése és megnevezése mellett a földrajzi tartalmak (tudásanyag) hozzárendelése is elvárás, de a földrajzi-környezeti ismeretek alkalmazására is szükség lesz a feladatok megoldásához.
  • Az emelt szintű fölrajz érettségi írásbeli feladatsorának 30%-át teszik ki a földrajz munkafüzetekből ismerős, gyakorlati jellegű feladatok, mint például a grafikon- és ábraelemzés, számítás, térképi mérés, ábrázolás, forráselemzés, képfelismerés, forrásértelmezés, prognóziskészítés vagy a problémamegoldás.
Hirdetés

Szükséges segédeszközök

Középszinten a topográfiai feladatsor megoldásához semmilyen segédeszköz nem használható. A 2. feladatlaphoz, illetve az emelt szintű írásbeli érettségi megoldásához számológépet, körzőt, vonalzót lehet használni – ezeket nektek kell vinni. A vizsgáztató biztosítja a középiskolai földrajzi atlaszt, amely azonban csak középszinten, a 2. feladatsor megoldásához használható.

Az elmúlt napok érettségi feladatlapjait és megoldásait itt találjátok:

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!