Hirdetés

Atlasz, szöveggyűjtemény és számológép – mutatjuk, mit használhattok a szóbeli érettségin

3 perc olvasás
Atlasz, szöveggyűjtemény és számológép - mutatjuk, mit használhattok a szóbeli érettségin

Még javában tartanak a középszintű szóbeli vizsgák, és egyre több olvasói kérdést kapunk a segédeszközökről. Vajon mit lehet bevinni a terembe? Mutatjuk a szabályokat.

Hirdetés

Az érettségis csoportban sokan osztják meg tapasztalataikat az idei szóbeli vizsgákkal kapcsolatban, és többek említették, hogy nagyban megkönnyítette a dolgukat a vizsga teremben lévő irodalmi atlasz használata. Amikor mi a szaktanárunkat kérdeztük erről, azt mondta, hogy az irodalmi atlasz már nem megengedett segédeszköz a szóbeli vizsgáknál. A kérdésem az lenne, hogyan lehet az, hogy valamelyik intézményben szabályos, valamely intézményben pedig tiltott a használata?

– érkezett az olvasói kérdés az Eduline-hoz, ezért utánajártunk a szabályoknak. Az aktuális szabályokban összefoglalt segédeszközök között magyarból közép- és emelt szinten is a következő lista szerepel:

a vizsgán használható irodalmi szöveggyűjtemény, kötet vagy a feladatok kidolgozásával összefüggő más nyomtatott ismerethordozó a tételnek megfelelő részlete (pl. internetes oldal nyomtatott változata, egynyelvű szótár, művelődéstörténeti térkép, képzőművészeti album).

Ezt nem is nektek kell magatokkal vinni, a vizsgáztató intézmény biztosítja azokat.

Töri és az atlasz

A szabályok szerint törin középszinten a vizsgán csak egyetlen segédeszköz használható, ez pedig a középiskolai történelmi atlasz.

Hirdetés

Idegen nyelvek

Az idegen nyelvi érettségik szóbeli vizsgáin nincsen olyan segédeszköz, amit bevihettek a teremben, és az iskola sem fog külön szótárat vagy atlaszt kitenni. Ezzel szemben maga a tétel nem csak egy címből áll majd, a feladatokhoz forrásokat is találhattok majd. Erről bővebben itt írtunk.

Természettudományok

Biológiából középszinten a legális segédeszköz az Állatismeret és Növényismeret c. könyv vagy ezzel egyenértékű információt tartalmazó egyéb kiadvány, illetve kísérlethez szükséges eszközök lehet – ezeket az intézmény biztosítja. Fizikából a vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható. Föciből a középiskolai földrajz atlaszt vehetitek a kezetekbe, de itt is az intézmény biztosítja, nem nektek kell vinni. Kémián pedig elvehetitek az asztalról a függvénytáblázatot periódusos rendszerrel, használhattok szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, és ott lehetnek a tételeknek megfelelően csoportosított kísérleti eszközök.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!