Hirdetés
Hirdetés

Átalakítják a szakképzést: mit és milyen formában tanulhattok jövő szeptembertől?

Szerezhettek-e szakmát ingyen, ha már van érettségitek, és hány éves lesz a képzés? Hol nézhettek utána a 2020 szeptemberétől érvényes szakmalistának? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Érdeklődni szeretnék, hogy jövő év (2020) szeptemberében az új OKJ-rendszer alapján a fogászati asszisztensi szakmát azok is tanulhatják állami támogatással, akik jövő júniusban sima gimnáziumban végeznek? És ha jól értelmezem két éves lenne ez a képzés?

Igen, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a szakképzés 2020 szeptemberében életbe lépő átalakítása után is ingyenes marad az első két szakképesítés megszerzése az iskolai rendszerű képzésben. Ez mindenkire vonatkozik, azokra is, akiknek érettségijük vagy felsőfokú végzettségük van.

Az új jegyzék szerint fogászati asszisztensnek az egészségügyi asszisztens szakképesítés szakmairányaként lehet majd tanulni, tehát ez utóbbira kell majd jelentkezni. A szakma érettségire épül, és két év alatt lehet majd elvégezni iskolai rendszerű, nappali vagy esti tagozatos képzésben.

Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt – iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. Ez igaz az összes érettségire épülő szakmára, így az egészségügyi asszisztensi képesítésre is.

Cikksorozatban dolgoztuk fel a szakmalista változását a különböző képzési területeken: a szakképzés átalakításával kapcsolatos összes cikkünket itt nézhetitek meg.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!